Landelijke manifestatie 'Stop de oorlog in Irak!'

Zaterdag wordt in tientallen (hoofd)steden in alle werelddelen geprotesteerd tegen de dreigende oorlog tegen Irak. Het landelijk Platform Tegen de ‘Nieuwe Oorlog’ organiseert op zaterdag 15 februari een grote landelijke demonstratie in Amsterdam onder de noemer ‘Stop de oorlog tegen Irak!’ De manifestatie begint om 13:00 uur op de Dam in Amsterdam. Ook vanuit Leiden gaan veel mensen naar de grote vredesdemonstratie in Amsterdam gaan. Leidse demonstranten verzamelen zich om 12.00 uur in het Centraal Station om per trein naar Amsterdam te gaan.

Het Platform Tegen de ‘Nieuwe Oorlog’ is een brede coalitie van ruim tweehonderd vredes- en solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties, migrantengroepen en kerkelijke- en religieuze groeperingen in Nederland. Het Platform werd in oktober 2001 opgericht.

Zaterdagavond is er in Leiden een door het anarchistisch collectief Eurodusnie georganiseerde informatie- en discussieavond over Irak. De avond zal worden ingeleid met een lezing door Yosé Hôhne-Sparborth, die onlangs op uitnodiging van de organisatie Kerk en Vrede in Irak op bezoek is geweest. Zij zal vertellen over haar reis van Amman naar Bagdad en haar ervaringen in het Irak van Saddam Hoessein. Het viel haar niet mee om met de lokale bevolking in gesprek te komen. Zo spraken de mensen met wie zij heeft gesproken nooit over politiek, dat is daar een groot taboe en staan zware straffen op. Zij kon ook nooit alleen op pad, altijd gingen er twee functionarissen van het Iraakse gezag mee.

De nadruk van haar verhaal ligt op de gevolgen van het handelsembargo voor het Iraakse volk, maar ook de machtstrijd tussen de VS en de VN, de dreigende oorlog, de etnische conflicten en andere onderwerpen zullen aan bod komen. Er zal ook gelegenheid zijn tot het stellen van vragen en een publieksdiscussie.

De avond wordt begeleid met Arabische muziek door o.a. de Leids/Syrische muzikant Ali Achkouder.

De avond vindt plaats in Las Vegas, Vrijplaats Koppenhinksteeg (Leiden) aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×