Bureaus voor Rechtshulp voeren actie

Donderdag hebben de Bureaus voor Rechtshulp in Den Haag actie gevoerd tegen het voornemen van het kabinet om in 2004 een ingrijpende reorganisatie bij deze bureaus door te voeren. Als het aan het kabinet ligt, worden de bureaus omgevormd tot callcenters waar mensen voor advies heen kunnen bellen. “In Leiden nemen elk jaar ongeveer 7000 mensen contact op met het Bureau Rechtshulp Leiden,” aldus Paul Habers, manager-jurist van het Bureau Rechtshulp aan de Oude Rijn. “Ook komen jaarlijks gemiddeld 4000 mensen tot een modaal inkomen uit Leiden en directe omgeving op de spreekuren van ons bureau voor advies en rechtsbijstand bij professionele academisch gevormde juristen. Zij worden dan van een halfuur tot gemiddeld 9 uur op alle klassieke sociale rechtsterreinen bijgestaan”. Als het aan het kabinet ligt is dat volgend jaar afgelopen.

Habers vervolgt: “De bureaus worden dan omgevormd tot callcenters en mensen moeten daar maar naar toe bellen. Indien nodig kan nog maximaal een uurtje toelichting en advies worden gegeven door HBO-SJD-ers gestudeerden. De huidige juristen moeten maar iets anders zoeken; bijvoorbeeld de (sociale) advocatuur ingaan. Deze sociale advocatuur is al tot het bot uitgemergeld en kan op een uitzondering na alleen nog maar overleven als er een commerciële praktijk naast wordt gedaan. U begrijpt dat het kabinet in wezen alleen een efficiency slag beoogt. Daarmee dreigt in één klap het unieke stelsel van gefinancierde rechtsbijstand (artikel 19 Wet Rechtsbijstand) als het ware om zeep te worden geholpen”.

Habers heeft woendag een eerste gesprek gehad met wethouder Hans Buijing (PvdA, welzijn) om duidelijk te maken wat de voorgenomen reorganisatie voor gevolgen heeft voor de mensen en rechtshulp in Leiden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×