Lakenhal herdenkt jodenvervolging

In Stedelijk Museum De Lakenhal is t/m 18 mei de tentoonstelling ‘Vervolging en bescherming, joden in Leiden en omgeving van 1933-1945’ te zien. Met deze tentoonstelling wil het museum de joodse inwoners van Leiden en omgeving herdenken die in de oorlogsjaren ‘40-‘45 in opdracht van de bezetter zijn weggevoerd uit de stad en de omliggende gemeenten. Op 17 maart is het precies zestig jaar geleden dat een grote groep joden uit Leiden en omgeving werd weggevoerd naar kampen waar zij niet meer van terugkeerden. Toch overleefde, dankzij het plaatselijke verzet, bijna de helft van de joodse gemeenschap in Leiden de oorlog.

De tentoonstelling ‘Vervolging en bescherming, joden in Leiden en omgeving van 1933-1945’ geeft aan de hand van de Leidse situatie een beeld van de jodenvervolging in Nederland. Centraal in de tentoonstelling staat een lijst met namen van alle omgekomen joden uit Leiden en omgeving. Zes overlevenden vertellen hun persoonlijke ervaringen, die via koptelefoons te beluisteren zijn.

Als inleiding op de tentoonstelling is een verkorte versie van de film ‘Leiden, een portret van de Joodse gemeente Leiden’ te zien. De film toont onder andere hoe de joodse gemeente de tradities van sjoeldiensten, onderwijs en sociale activiteiten na de oorlogsjaren tracht voort te zetten. Specifieke Leidse omstandigheden, zoals de aanwezigheid van het joodse weeshuis in de Roodenburgerstraat en het verzet in Leiden, krijgen ruim aandacht. Ook gaat de tentoonstelling in op de voortzetting van het joodse leven in Leiden na de oorlog, zoals zichtbaar in de aanwezigheid van de synagoge en het Joods Studiecentrum te Leiden.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook de publicatie ‘Vervolging en bescherming, joden in Leiden en omgeving van 1933-1945’ die in de museumwinkel te koop is.

Op zondagmiddag 16 maart, 27 april en 4 mei worden filmvoorstellingen en lezingen georganiseerd, gecombineerd met een bezoek aan de Leidse synagoge.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×