Ook bij de eerste golfoorlog werd er in Leiden gedemonstreerd (Archieffoto: Holland Centraal).

Leiden demonstreert tegen oorlog

Het platform “Leiden Tegen Oorlog” roept alle inwoners van Leiden op om vanavond te demonstreren tegen de oorlog die is uitgebroken in Irak. Hiermee willen de organisatoren de solidariteit van de inwoners van Leiden met de Irakese bevolking uitdrukken en de deelnemende regeringen laten zien dat het grootste deel van de bevolking het niet met hun optreden eens is.

Om 19.00 uur verzamelt men zich op het Stadhuisplein. Daar zullen Nada Al- Rubaiee, een Irakese, en Nang Arsala, een Afghaan om 19.15 uur spreken over hun ervaringen in de regio. Rond kwart voor acht zal de stoet zich via de Breestraat, het Kort Rapenburg en de Nieuwe Beestenmarkt naar het Verzetsmonument bij Molen de Valk begeven. Daar zal Jeffrey Meisner, een in Nederland wonende Amerikaan, een toespraak houden. De demonstratie eindigt rond half negen op de Kaasmarkt.

Aansluitend op de demonstratie zal er een burgerbijeenkomst worden gehouden in Vrijplaats Koppenhinksteeg. De deelnemers aan de betoging en andere belangstellenden zullen daar een Verklaring van Leiden opstellen waarin kort en bondig de eisen van de Leidse bevolking ten aanzien van deze kwestie wordt gesteld. Daarna zullen de deelnemers spreken over verdere acties. De mensen en organisaties die zijn betrokken bij Leiden Tegen Oorlog zijn tegen de oorlog in Irak. Er zijn geen overtuigende redenen voor een oorlog, van welke de gevolgen verwoestend zullen zijn. De redenen die worden aangevoerd als legitimatie van een oorlog – de aanwezigheid van massavernietigingswapens, het schenden van Veiligheidsraadresoluties en de wreedheid van het regiem – overtuigen Leiden Tegen Oorlog niet.

Het baart de mensen en organisaties die zijn betrokken bij Leiden Tegen Oorlog veel zorgen dat de inwoners van Irak onder het juk van een wreed regiem leven. Oorlog biedt deze mensen geen oplossing; het brengt hen slechts verder af van een menswaardig bestaan. De gevolgen van de oorlog zijn moeilijk te overzien. Leiden Tegen Oorlog vreest voor de levens van vele onschuldige burgers. De Amerikaanse oorlogsstrategie omvat het lanceren van drieduizend raketten op Bagdad in de eerste 48 uur van de oorlog. Het Amerikaanse leger geeft toe dat hierbij burgerslachtoffers zullen vallen; de impact zou volgens hen te vergelijken zijn met de bom op Hiroshima. Saddam Hussein slaat wellicht terug ten koste van de bevolking van omliggende landen. De buitenlandse soldaten laten straks een instabiel land en een instabiele regio achter. Verder lokt een brute aanval op Irak wellicht terroristische daden tegen westerse landen uit.

Leiden Tegen Oorlog roept alle inwoners van Leiden op om de straat op te gaan, omdat oorlog de problemen in Irak niet oplost. Leiden Tegen Oorlog demonstreert voor een vreedzame oplossing en komt op voor onze eigen democratische rechten. De regering vertegenwoordigt niet het standpunt van de inwoners van Nederland; dus moeten de inwoners laten horen wat ze echt vinden. Onder meer de volgende groepen en organisaties ondersteunen de demonstratie:

Anti Oorlogs Comité Leiden
DWARS, GroenLinkse Jongeren, Leiden
Eurodusnie, Anarchistisch Collectief
GroenLinks Leiden
Jonge Socialisten Leiden
Leids Weggeeffonds
Leven duurt langer zonder wapens!
Marokkaanse Unie El Moultaqa
Rood, Jongeren in de SP, Leiden
SP Leiden
Stemmen tegen verarmd uranium

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×