Groen licht voor proef Lightrail

De inspectiedienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag toestemming gegeven voor reizigersdiensten met light-railvoertuigen op het traject Gouda – Alphen aan den Rijn. De komende tijd vervangt de NS stapsgewijs enkele stoptreinen op dit traject door lightrail. Daarmee is de weg vrij gemaakt om daadwerkelijk de reactie van het publiek te meten. Eerder werden alleen proefritten zonder passagiers toegestaan.

“Ik ben erg nieuwsgierig naar de reacties van het publiek”, zegt gedeputeerde Marnix Norder die als voorzitter van de stuurgroep verantwoordelijk is voor de proef. Norder is met name nieuwsgierig naar die reactie omdat de nieuwe voertuigen zelf veel positieve reacties hebben opgeleverd. “Maar dat was alleen maar omdat ze er mooi uitzien. Toegeven, het oog wil ook wat, maar het gaat tenslotte om comfort en kwaliteit.”

De huidige dienstregeling van NS op het traject Gouda – Alphen aan den Rijn blijft ongewijzigd. Reizigers zullen via omroepberichten en publicatieborden op de stations worden geïnformeerd over de ritten per light rail.

Het is voor het eerst in Nederland dat light-rail en treinen bij wijze van proef op hetzelfde spoor gaan rijden. Het bijzondere is niet alleen dat de light-railvoertuigen daadwerkelijk over het treinspoor gaan rijden, maar ook dat dit op een bestaand traject binnen de bestaande dienstregeling zal plaatsvinden.

De proef levert belangrijke informatie op over systemen en procedures om light-rail en gewone NS-treinen op hetzelfde treinspoor te laten rijden. De light-railproef RijnGouweLijn is een initiatief van de provincie Zuid-Holland.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×