Verhuizing bibliotheek naar Weeshuis onderzocht

De gemeente onderzoekt of de verhuizing van de Openbare Bibliotheek Leiden (OBL) van de huidige locatie aan de Nieuwstraat naar het voormalige Weeshuis aan de Hooglandsekerkgracht een realistische optie is. Daartoe wordt een quickscan uitgevoerd die eind van de maand klaar moet zijn. De bibliotheek kampt al geruime tijd met ruimtegebrek. De kansen voor de biep lijken echter niet groot.

Voordat de bibliotheek als mogelijke gebruiker van het pand in beeld kwam, was de gemeente al in gesprek met de Provincie Zuid-Holland. De provincie wil er de Provinciale Archeologische Dienst vestigen. Wethouder Geertsema (monumentenzaken) vraagt zich af of de financiën van de bibliotheek zo’n verhuizing wel toelaten. De biep wordt vrijwel geheel met gemeenschapsgeld betaald, terwijl de provincie bereid is een marktconforme huur te betalen. Overigens is ook een horecafunctie voor het voormalige Weeshuis onderzocht, maar volgens Geertsema zou bijvoorbeeld het geschikt maken van het pand als hotel een te grote inbreuk op het karakter van het pand maken. “Horeca is niet helemaal uitgesloten, maar ook dat brengt niet de hoofdprijs binnen, waarmee het pand gerestaureerd kan worden, aldus wethouder Geertsema.”

De restauratie van het voormalige Weeshuis laat al geruime tijd op zich wachten. Het wijkcomite klopte in het verleden al verschillende keren bij de, toenmalige, wethouder van monumentenzaken Melanie Schultz aan, maar kreeg geen reactie op hun dringende verzoek het pand snel te restaureren en zo voor verder verval te behoeden. Wethouder Geertsema heeft nu aangekondigd dat er in ieder geval snel begonnen wordt met het cascoherstel.

Leiden weeshuis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×