De markt in de Leidse Waag trok veel publiek, onder meer door de verkoop van een unieke reproductie van een 17e eeuws stadsgezicht van Leiden. Deze prent, beschikbaar gesteld door het Leids Gemeentearchief, werd gesigneerd door drie (oud-)burgemeesters van Leiden: Goekoop (m), Postma (l) en Lemstra (r). (Foto: Willem Buitelaar)

20.000 Euro voor polio-campagne

De Paasmarkt van de Rotaryclubs van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest die afgelopen zaterdag in de waag in Leiden werd gehouden, heeft 20.000 euro opgebracht voor de wereldwijde campagne ‘Polio de wereld uit’. Klapstuk was de deelname van drie (oud-)burgemeesters van Leiden: Goekoop, Postma en Lemstra. Zij signeerden reproducties van een uniek 17e eeuws stadsgezicht op Leiden. Unicef stelt voor de campagne nog eens een extra bedrag van 10.000 euro beschikbaar in het kader van de Unicefloop die op 14 juni in Leiden wordt gehouden.

Met de verkoop van onder meer kleding, schilderijen, antiek, curiosa, serviesgoed, kaas en wijn hebben de Rotaryclubs maar liefst 20 duizend euro bij elkaar gebracht. Het geld is bestemd voor de campagne ‘Polio de wereld uit’. Hoewel polio – ook bekend als kinderverlamming – voor een belangrijk deel is verdwenen, vergt de volledige uitroeiing van de ziekte nog veel geld.

Aan het slot van de Paasmarkt werd bekendgemaakt dat Unicef nog eens tienduizend euro beschikbaar stelt voor de campagne uit de opbrengst van de jaarlijkse Unicefloop die op 14 juni in Leiden wordt gehouden. Winkeliers uit de Leidse binnenstad, Oegstgeest en Leiderdorp en tal van bedrijven en instellingen hebben enthousiast en belangenloos aan de Paasmarkt meegewerkt.

Campagne ‘Polio de wereld uit’

Polio is een besmettelijke ziekte die tot voor kort per jaar honderdduizenden slachtoffers maakte. De besmetting kan alleen door de mens worden overgebracht. Als alle mensen zijn ingeënt is de ziekte uitgeroeid. Op dezelfde wijze is de pokkenziekte uit de wereld verdwenen. Rotary International, de internationale organisatie van Rotaryclubs, ondersteunt al sinds 1985 de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in de strijd tegen polio.

Dankzij alle inspanningen is polio inmiddels voor 99 % uitgeroeid. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Voor het uitroeien van de laatste poliogevallen, veelal in moeilijk toegankelijke landen waar kinderen letterlijk moeten worden opgezocht, en voor de opzet van een wereldwijd controlesysteem, is nog veel geld nodig. Volgens de WHO gaat het om zo’n één miljard dollar tussen 2002 en 2005. Daarvan is inmiddels 725 miljoen dollar ontvangen of toegezegd. De doelstelling van Rotary International is wereldwijd 80 miljoen dollar bijeen te brengen. Andere organisaties vullen dat bedrag aan tot de resterende 275 miljoen dollar. De Nederlandse Rotaryclubs hebben 2 miljoen euro toegezegd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×