Werkstraf voor ex-kasgeldbewaarder Zuid-Holland

De ex-schatkistbewaarder van de provincie Zuid-Holland, Karel Baarspul (49), is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. De uitspraak van het gerechtshof in Den Haag betekent dat Baarspul niet meer naar de gevangenis hoeft. Het Openbaar Ministerie had achttien maanden celstraf en ontzetting uit het ambt voor vier jaar geëist. Baarspul maakte valse nota’s en een valse leenovereenkomst op voor geldmakelaar O.S. (Staal), met wie hij samenwerkte tijdens zijn werk voor de provincie. Ook nam hij steekpenningen aan. Daardoor heeft Baarspul volgens het hof op slinkse wijze in korte tijd veel geld opgestreken. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor eerder tot drie maanden gevangenisstraf en een werkstraf.

De oud-kasgeldbewaarder voerde het geheime bankiersbesluit van Zuid-Holland uit dat aan de wieg van de Ceteco-affaire stond. In 1999 ging het bankieren mis, toen handelshuis Ceteco een miljoenenlening door faillissement niet kon terugbetalen. In totaal had de provincie voor 2,3 miljard gulden aan leningen uitstaan. Zij hield Baarspul verantwoordelijk voor de verliezen en ontsloeg hem begin 2000 oneervol.

Geldmakelaar S. (44) uit Wervershoof, bij wie Baarspul de leningen afsloot, heeft ook een werkstraf van 240 uur gekregen. Zijn bedrijf Taurus werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.

Geen categorie ceteco


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×