Politie sluit onderzoek lekkende raadsleden af

Op verzoek van burgemeester Lemstra en de negen Leidse fractievoorzitters heeft de politie Hollands Midden in de periode van 28 maart tot en met 15 april een onderzoek gedaan naar het lekken van informatie rond de selectieprocedure voor een nieuwe burgemeester. Tijdens die procedure publiceerde het Leidsch Dagblad een paar keer vertrouwelijke informatie die alleen bij de leden van de vertrouwenscommissie bekend was. De politie heeft het lek niet kunnen vinden en gaat niet over tot vervolging. Om herhaling te voorkomen krijgen leden van vertrouwenscommissies in de toekomst een mediatraining.

De onderzoekers benadrukken dat de griffier, de gemeentesecretaris, de leden van de vertrouwenscommissie en de twee adviseurs goed met de informatie zijn omgegaan. De geheimhouding stond hoog in het vaandel. Dat er desondanks informatie is weggelekt geeft aan dat ook in de toekomst uiterste aandacht besteed moet worden aan het voorkomen van dit soort lekken.

De onderzoekers doen ook een aantal aanbevelingen, met name gericht op de toekomst. Zo moeten leden van een vertrouwenscommissie via een mediatraining leren hoe ze in een vertrouwelijk proces met de media om dienen te gaan.

De recherche Hollands Midden heeft nu geadviseerd om het onderzoek af te sluiten en niemand te vervolgen omdat het onwaarschijnlijk is dat de bronnen van lekken ondubbelzinnig zijn te achterhalen en de kosten van zo’n vervolgonderzoek niet zullen opwegen tegen de baten.

De fractievoorzitters hebben inmiddels besloten om de aanbevelingen over te nemen.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×