Noordwijk raakt blauwe vlag kwijt

Hoofddirecteur Van Woerkom van de ANWB heeft donderdag in Kerkdriel aan twaalf stranden en 36 jachthavens een Blauwe Vlag uitgereikt. Dat is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en havens die veilig en schoon zijn. Zeven stranden in Noord- en Zuid-Holland krijgen dit jaar geen vlag. De zwemwaterkwaliteit is daar beneden de maat, aldus de ANWB. Volgens de organisatie is het water op die stranden vermoedelijk vervuild door de ongezuiverde lozing van riool- en afvalwater. De ANWB is voorstander van maatregelen die de kwaliteit van het zeewater waarborgen. Jaarlijks bezoeken ongeveer vijftien miljoen badgasten de kust van Noord- en Zuid-Holland.

Toen eerder dit jaar bleek dat een aantal stranden geen Blauwe Vlag meer zou krijgen, ontspon zich daarover een discussie. ,,We hebben destijds de noodklok geluid. De betrokken ministeries en de Tweede kamer nemen de zaak duidelijk serieus en hebben de overstort van rioolwater op de agenda gezet. De Europese Commissie komt binnenkort bovendien met een grenswaarde voor fecale streptokokken. Er gebeurt dus van alles”, aldus de woordvoerder van de ANWB.

Een zegsman van het ministerie van Verkeer en Waterstaat benadrukt dat Rijkswaterstaat alleen de kwaliteit van het Noordzeewater meet. “Rijkswaterstaat geeft geen zwemadviezen. Wettelijk voldoet het water aan Europese eisen. Bij het al dan niet toekennen van een Blauwe Vlag wordt echter uitgegaan van streefwaarden.”

Een aantal stranden langs de Hollandse kust doet het overigens al heel lang zonder Blauwe Vlag. Dat komt, aldus de ANWB-woordvoerder omdat niet alle gemeenten de onderscheiding aanvragen, een eerste vereiste om ervoor in aanmerking te komen.

De Blauwe Vlag is ingesteld door de Foundation for Environmental Education, een onafhankelijke internationale milieuorganisatie. Dit jaar krijgen in 23 Europese landen ruim 2800 stranden en jachthavens de onderscheiding. De Hollandse stranden die de vlag dit jaar kwijtraken zijn Julianadorp aan Zee, Callantsoog, Groote Keeten, Petten, Sint-Maartenszee, ’t Gorsje inGoedereede en Noordwijk.

De stichting Nederland Schoon start binnenkort een actie om de Noordzeestranden te ontdoen van zwerfvuil. Het streven is erop gericht om de stranden twee keer schoner te krijgen dan vorig seizoen. De stichting heeft alle twintig kustgemeenten gevraagd mee te werken. In augustus reikt de stichting aan het schoonste strand de onderscheiding de Gouden Wimpel uit.

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×