Tentoonstelling 'St.-Petersburg in Leiden' in Stadsbouwhuis

In het kader van de St. Petersburgdagen die deze zomer naar aanleiding van het 300-jarig bestaan van deze Russische stad in Leiden worden gehouden, organiseert het Russisch-Nederlands Centrum in Leiden van 10 juni tot 30 juni a.s. in het Stadsbouwhuis de fototentoonstelling ‘St.-Petersburg in Leiden’. De foto’s die de Russische fotografe Olga Shiller van St. Petersburg maakte, laten een stad zien die een rijke en veelbewogen geschiedenis kent en die thans bezig is weer iets van zijn oude glorie en pracht terug te winnen. De bezoekers zullen ontdekken dat St. Petersburg herkenbaar is voor Nederlanders vanwege haar bijzondere architectuur en haar vele grachten en bruggen.

St. Petersburg is in 1703 door tsaar Peter de Grote gesticht om Rusland toegang te verschaffen tot de handelsroutes naar het westen. De stad heeft haar wortels in het bezoek van Peter de Grote aan Nederland in 1697-1698. Hij deed hij de kennis en ideeën op, onder andere op het gebied van scheepvaart en stedenbouw, die hij nodig had om zijn plan voor een nieuwe stad en zeehaven te realiseren. De Russische Marine en handelsvloot zijn in die tijd opgebouwd met Nederlandse kennis. Peter de Grote bracht veel tijd in Zaandam en Amsterdam door en bezocht ook Leiden twee maal. Bij de aanleg van de stad aan de rivier de Neva liet hij zich inspireren door de Amsterdamse en Leidse grachtenstructuur. Wie door het oude hart van St. Petersburg wandelt, waant zich bijna in het Holland van de zeventiende eeuw. Ook in de fortificatie in de monding van de Neva – de Peter en Paulvesting, waar alle Russische tsaren begraven liggen – vindt men Hollandse stijlkenmerken.

Fotografe Olga Shiller werd geboren in Siberië in 1977 in de stad Barnaul en volgde haar opleiding aan de kunstschool. Daarna ging zij naar St. Petersburg om verder te studeren aan de Kunstacademie, waar zij nog dit jaar hoopt af te studeren. In 2000, 2001 en 2002 nam zij deel aan verschillende fototentoonstellingen in St. Petersburg. Twintig foto’s van haar hand zijn opgenomen in het speciale jubileumboek, dat door de stad St. Petersburg is uitgegeven ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan. Haar foto’s tonen de oude luister van de architectuur, maar laten ook het dagelijkse leven in de stad zien.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×