Crucell ontwikkelt vaccin tegen West-Nijlvirus

Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell heeft een vaccin ontwikkeld tegen het zogenoemde West-Nijlvirus. Dat heeft Crucell vanmorgen bekendgemaakt. Tegen de soms dodelijke ziekteverwekker bestond nog geen vaccin. In de afgelopen jaren heeft het West-Nijlvirus de kop opgestoken in vooral Noord-Amerika. In de Verenigde Staten en Canada raakten 4100 mensen besmet. Daarbij vielen 284 doden. Het virus komt ook voor in het Midden-Oosten, Afrika en West-Azië.

In de VS zijn 44 staten getroffen door het virus. De Amerikaanse overheid verwacht dat de ziekteverwekker zich over heel het land zal verspreiden. Het werd in 1937 voor het eerst ontdekt in Uganda, in de westelijke Nijl. Bij mensen veroorzaakt het virus gewoonlijk West-Nijlkoorts, een vrij milde ziekte met griepachtige verschijnselen. In ongeveer 1% van de gevallen ontstaat een zware en soms dodelijke hersen- en hersenvliesontsteking. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen het risico besmet te raken.

Crucell heeft voor het nieuwe vaccin onderzoek gedaan met ganzen. De beesten werden blootgesteld aan een hoge dosis van het West-Nijlvirus, maar door de entstof overleefden ze de infectie. Ganzen zijn erg vatbaar voor de ziekteverwekker en overleven een besmetting gewoonlijk niet.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×