Toneelbewerking roman Japin op Leids Festival

De eerste editie van het driedaagse Leidse festival Global Experience staat in het teken van 140 jaar afschaffing slavernij. Speciaal ter gelegenheid van het festival speelt Cosmic Theater op 27, 28 en 29 juni het stuk ‘De Zwarte met het Witte hart’, naar de gelijknamige bestseller van Arthur Japin. De uitvoering onder regie van Bart Kiene is exclusief bewerkt voor het Leidse festival en zal niet in andere theaters te zien zijn, aldus Moncef Beekhof van Cosmic Theater.

Het verhaal van Japin werd vorig jaar in Ghana uitgevoerd door lokale acteurs, ter gelegenheid van het bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het is het verhaal van Kwasi en Kwame, prinsjes en neven uit Ghana, die in 1837 aan koning Willem I cadeau werden gedaan. Het was een onderdeel van een ‘overeenkomst; tussen de Nederlanders ter plekke en de koning van de Ashanti, een in Zuid-Ghana levend volk.

Het Festival Global Experience is het resultaat van een nieuwe samenwerking tussen het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Leidse Schouwburg. Het is de bedoeling dat het festival, ter afsluiting van het culturele seizoen, jaarlijks op de kalender terugkeert. Tijdens de eerste uitgave van het festival zijn in het museum verschillende activiteiten zoals drumworkshops, haarvlechters, houtsnijders en kotomissieshows (modeshow met Creoolse kleding) en Carabische feestavonden met optredens van r&b/soul zangeres Corey. Verder is er rond het thema slavernij een route door het museum uitgezet en een foto-expositie opgezet.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×