CDA wil spoeddebat over Aalmarkt-kwestie

CDA-raadslid Jan-Jaap den Haan wil een spoeddebat met wethouder Hillebrand over de manier waarop deze de gemeenteraad heeft ingelicht over de aard van de overeenkomst over de Aalmarktplannen tussen de gemeente Leiden en Projectontwikkelaar MAB. De Haan stelde eerder deze week schriftelijke vragen over deze zaak. Vrijdag kreeg hij de antwoorden, maar die stellen hem allerminst gerust. “In tegendeel, zou ik haast zeggen,” aldus De Haan die zich door de PvdA-wethouder op het verkeerde been gezet voelt. “Als Hillebrand de raad net zo helder had geïnformeerd, als ambtenaren de projectgroep Nieuw Aalmarkt Plan op de hoogte hebben gesteld, was de discussie in december 2002 al heel anders verlopen. Dan had ik nooit ingestemd met het afkomen van de rechten op de plannen.”

Leiden betaalde 750.000 gulden aan MAB voor de gemaakte plannen. “Op die manier hebben we onze handen vrij bij een keuze voor het bedrijf dat de plannen mag uitvoeren,” zo hield Hillebrand de raad en de projectgroep voor. “En daarvan blijkt nu helemaal geen sprake te zijn geweest. MAB zat al die tijd gewoon aan tafel,” zo constateert De Haan.

Inmiddels zijn op het stadhuis de geluidsopnames teruggevonden van de bewuste vergadering. Daaruit blijkt dat Hillebrand zeer uitvoerig over de Aalmarkt en de relatie met MAB heeft gesproken. ‘Hillebrand-tape’ pleit wethouder vrij’ kopte het Leidsch Dagblad vrijdag dan ook. “Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens,” zegt De Haan. “Ik begrijp zelfs niets van die conclusie. Hillebrand heeft het over het afhechten van de overeenkomst. En afhechten, dat doe je nadat de operatie is afgerond. Dat het college ondertussen gewoon de bestaande overeenkomst verlengde tot eind juli 2003 was bij onze fractie, en ook bij anderen, volstrekt niet duidelijk.” Of het CDA zich nu voegt in het rijtje partijen dat eist dat Hillebrand opstapt, laat De Haan afhangen van de manier waarop het spoeddebat op 1 of 2 juli zal verlopen. Zijn fractievoorzitter, Wim Bleijie, zegt niet uit te zijn op de val van Hillebrand, maar sluit niet uit dat zijn partij daar uiteindelijk toch op zal aandringen: “Ik wil gewoon duidelijk van hem horen, hoe de vork in de steel zit en als hij dat niet doet…”

VVD-fractievoorzitter Leendert de Lange is veel milder in zijn oordeel. Ook hij vindt wel dat er niet altijd even handig is gehandeld, maar hij rekent dat niet alleen Hillebrand aan. “Het hele college zat erbij, je kunt dat niet allemaal op Hillebrand afschuiven.” Op de vraag of ook hij vindt dat de gemeenteraad niet goed is ingelicht door Hillebrand is hij helder: “Daar is helemaal geen sprake van,” zo klinkt het resoluut.

 

Advertentie

Leiden Aalmarktproject


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×