Acties voor 'Leidse Straat' in Roemenië

Een groep van 25 jongeren uit Leiden en omgeving gaat met vier leid(st)ers van 14 tot 31 juli op werkvakantie in Roemenië. De jongeren gaan helpen bij het diaconale werk van de Fundatia Lazarenum, de stichting die de zorg voor wezen, straatkinderen, armen, daklozen en bejaarden op zich heeft genomen in en rond Targu Mures. Daarnaast gaan de jongeren aan het werk in de LEIDSE STRAAT (LEIDEN UTCA -STRADA LEIDEN). vandaag hebben 18 deelnemers aan de reis een sponsorloop van Scheveningen naar Katwijk gelopen om geld op te halen voor het werken in Roemenië. De acties worden georganiseerd door het Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden.

Bijdragen kunnen ook gestort worden op postbank 97065 van de Hervormde Diaconie Leiden o.v.v. sponsoractie Roemenië of op postbank 40.000 van Wilde Ganzen o.v.v. Leidse Straat Roemenië.

Sinds 1988 zijn er vanuit de Gezamenlijke Diaconieën van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Leiden in Diaconaal Centrum De Bakkerij, contacten met de diaconie van de Parochia Reformata rond de Vartemplom in Targu Mures, Roemenië. Deze diaconie biedt hulp aan weeskinderen, straatkinderen, bejaarden, arme gezinnen, dakloze gezinnen en iedereen die om hulp aan de deur klopt. In 1994-1995 is er actie gevoerd voor de aankoop van een huis met grond, dat later is verbouwd tot een multifunctioneel bejaardencentrum, het Casa Diaconala, waar naast plek voor 25 bewoners, allerlei activiteiten plaats vinden gericht op hulp aan de armen.

Tijdens de jongerenwerkvakantie in 2002, kwam de groep in aanraking met dakloze gezinnen en werd samen met de mensen van het Casa Diaconala gezocht naar oplossingen voor deze gezinnen, die door de enorme geldontwaarding en de werkloosheid in Roemenië letterlijk en figuurlijk op straat staan. Er werden plannen gemaakt om geld bijeen te brengen. Wilde Ganzen, Jeugd voor Jeugd, gaf een flinke premie en inmiddels zijn in Trei Sate, een dorp niet ver van Targu Mures af, zes huizen in één straat aangekocht. De Fundataia Lazarenum is de diaconale stichting die de eigenaar van de huizen is en die de toekomstige bewoners zal begeleiden bij een nieuwe start. Vanwege het Leids initiatief wordt het project Leidse Straat genoemd.

Leiden leidsestraat


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×