Leidse paleontologen ontdekken onbekende dinosaurus

Paleontologen van het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden hebben in een groot blok kalksteen de botten van een onbekende dinosaurussoort ontdekt. Het blok kalksteen was in 1992 in de collectie opgenomen in de veronderstelling dat het om de vliegende sauriër Coloborhynchus Robustus ging. De paleontologen stelden evenwel vast dat het fossiel op details afwijkt van andere exemplaren. Een röntgenonderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum bevestigde dat.

De Haarlemse paleontoloog André Veldmeijer heeft het ‘nieuwe’ vliegende oerreptiel beschreven. Hij vernoemde de nieuwe dinosaurussoort naar Steven Spielberg, Coloborhynchus Spielbergi, wegens diens verdienste als maker van films met een paleontologische inhoud. De Coloborhynchus is een groot vliegend reptiel uit het Krijt (165-65 miljoen jaar geleden), het tijdperk van de grote dinosauriërs.

Het fossiel, dat een spanwijdte heeft van circa 6 meter, komt uit Brazilië. Het fossiel is destijds door specialisten uit Duitsland bevrijd uit het gesteente waarin het miljoenen jaren opgesloten heeft gezeten. Van de Coloborhynchus Spielbergi wijkt de vorm van de schedel, bek en tanden af van de andere soorten. Uit het feit dat deze Coloborhynchus twee vooruitstekende ondertanden heeft, maken de onderzoekers op dat hij vissen ving door laag boven het water te vliegen en dan zijn open bek door het water te laten gaan.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×