Leiden krijgt commerciële radiozender

De voormalige Haagse piraat Hofstad Radio gaat vanaf volgende week in de ether uitzenden als regionale commerciële radiozender. Het station wist bij de verdeling van de etherfrequenties twee fm-frequenties te bemachtigen; één in Den Haag en één in Leiden. Vanaf vrijdag 4 juli is Hofstad Radio in de Haagse regio te beluisteren op 99,4 FM. Leiden volgt binnen enkele weken. Een opstelplek voor de antennes is inmiddels gevonden, zo laat het station weten. In Leiden gaat Hofstad Radio uitzenden op 93,7 FM. Ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe studio en een nieuwe programmering. Bekende dj’s als Rick van Veldhuyzen, Wessel van Diepen en Jeroen van Inkel begonnen hun radiocarriëre bij Hofstad. Ook Will Luikinga maakte destijds programma’s bij de Haagse piraat.

De programmering bestaat uit ’24 uur per dag non-stop de beste classic hits en verassende nieuwe muziek,’ aldus de website. Daarnaast wordt er een aantal gepresenteerde programma’s uitgezonden. Onder de programmamaker onder andere Fons Delemarre, de persvoorlichter van de gemeente Leiden.

Hofstad was vooral in de jaren 80 mateloos populair in Den Haag. De zender zond toen als piraat uit met zeer zware zenders en was daardoor in grote delen van het land te beluisteren. Op 13 januari 1986 viel het doek voor de bekendste illegale radiozender van Nederland, toen de zender voor de 59e keer uit de lucht werd gehaald. Een lange serie invallen van de Radio Controle Dienst (RCD) maakte het de piraten onmogelijk om nog langer door te gaan.

Op 1 mei 1986 hervatte Hofstad de uitzendingen. Nu via de Haagse kabel onder de vlag van de toenmalige Haagse lokale omroep Lokatel. Eind 1990 moest Hofstad wederom de uitzendingen staken, omdat het geld op was. In die tijd was reclame nog taboe voor lokale omroepen.

In de jaren 90 was Hofstad een aantal malen voor enkele maanden weer illegaal te beluisteren, maar steeds werd de zender snel uit de lucht gehaald. Het duurde tot 2002 voordat Hofstad weer met reguliere uitzendingen begon. Nu legaal via het open kanaal van Stadsradio Den Haag, alleen via de kabel.

Sinds februari 2002 is Hofstad Radio niet alleen in Den Haag maar ook in Wassenaar, Nootdorp, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk te beluisteren.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×