De gemeente Leiden wil deze zomer een proef van 12 weken houden met een V.O.P. In een container kunnen verslaafden dan hun roes uitslapen. Ook mogen ze er alcohol nuttigen. (archieffoto: Chris de Waard).

Leiden wijst experiment met VOP massaal af

Ruim driekwart van de Leidenaren die de afgelopen tijd meededen aan een poll op Sleutelstad.nl wijst het houden van een experiment met een Verplaatsbare Ontmoetings Plek (VOP) voor alcoholisten resoluut van de hand. Ook in de Leidse politiek brokkelt de steun steeds verder af. De nadruk zou veel meer moeten liggen op zorg en hulp bij het afkicken in plaats van het afzonderen van een groep zwakkeren in de samenleving. Deze week verloopt de termijn waarop bezwaar tegen de VOP gemaakt kan worden.

Hoewel eerder dit jaar alle politieke partijen in Leiden instemden met het houden van een proef met de VOP op de Garenmarkt, hebben onwonenden de hoop nog niet verloren dat het hele experiment niet doorgaat. Onlangs maakt de fractie van Leefbaar Leiden bekend bij nader inzien toch tegen de VOP te zijn. Ook binnen de fracties van de collegepartijen GroenLinks en de Partij van de Arbeid klinkt gemor.

Het plan voor het VOP-experiment komt van wethouder Geertsema (veiligheid) en de vorige (waarnemend) burgemeester Lemstra. Zijn opvolger, Henri Lenferink, vindt de nu voorgestelde VOP echter niet ideaal. Daarmee lijkt ook binnen het college het draagvlak minder te worden. Lenferink zei twee weken geleden in het radioprogramma Rondom de Raad van Holland Centraal dat hij de VOP ‘wel wat spartaans’ vond. In Arnhem, waar hij tot voor kort wethouder was, heeft hij goede ervaringen met een vaste opvangplek aan de rand van het centrum: “De opvang zit daar gewoon in een winkelgebied en zorgt nauwelijks voor overlast”.

Uit het Arnhemse collegeprogramma blijkt dat alcoholverslaafden in Arnhem bij de nachtopvang wel voor overlast zorgen: “een groep van ongeveer 20 tot 30 vooral alcoholverslaafde dak- en thuislozen veroorzaakt overlast met name ronde de Nachtopvang en bij Musis (Lauwersgracht). De groep heeft behoefte aan een laagdrempelige vorm van sociaal café, waar men onder toezicht kan verblijven en meegebrachte alcohol nuttigen. De groep voelt zich nu opgejaagd door politie. Bovendien zuigt deze groep in de zomerperiode (ongewenst) andere groepen aan.”

Advertentie

Leiden vop


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×