Voorschotense pyromaan aangehouden

De Politie Hollands Midden heeft donderdag een 26-jarige man uit Voorschoten aangehouden wegens brandstichting. Hij wordt ervan verdacht de ‘Pyromaan van Voorschoten’ te zijn die de afgelopen jaren bijna 60 keer brand heeft gesticht in Voorschoten. In de periode van januari 2000 tot en met heden waren er 59 branden in Voorschoten, waarvan vermoedt dat ze met elkaar in verband staan. In de periode van september 2001 tot begin mei 2002 was het rustig. Vanaf mei 2002 werden er weer branden gesticht.

In totaal gingen er 50 voertuigen in vlammen op, waaronder een motor en drie vrachtwagens. De overige voertuigen waren personenauto’s en bestelbusjes. De auto’s werden met name in de wijk Bijdorp aangestoken. Daarnaast werden er negen panden beschadigd, waaronder kerken, schuren, woningen en garageboxen. Ook containers en vuilniszakken werden in brand gestoken.

Het team Voorschoten van Politie Hollands Midden heeft veel capaciteit geïnvesteerd in het onderzoek, waarbij de Leidse districtsrecherche een grote rol heeft gespeeld. In februari 2002 is binnen het district Leiden-Voorschoten besloten tot het aanwijzen van twee rechercheurs die specifiek met brandstichting werden belast. Aan de afwerking van de meldingen werd veel tijd besteed. Zo werd er na de brandstichtingen een buurtonderzoek gehouden.

In mei 2003 is er een team geformeerd bestaande uit vijf medewerkers van de districtsrecherche en team Voorschoten. Dit onderzoek naar de brandstichtingen in Voorschoten leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte.

De werkzaamheden van politie, gemeente en OM werden zorgvuldig op elkaar afgestemd. Een voorbeeld van deze samenwerking is dat door de burgemeester van Voorschoten een camera ter beschikking is gesteld, die is geïnstalleerd in de eerste spuitwagen van de brandweer. Deze wagen is in de regel het eerste ter plaatse bij een brandmelding. De camera werd gebruikt om zo snel mogelijk de omstanders te fotograferen ten behoeve van het politieonderzoek.

De verdachte is in verzekering gesteld. De man wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Advertentie

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×