Negatief zwemadvies voor heel Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland geeft een negatief zwemadvies voor heel Zuid-Holland, behalve voor de Noordzee en de Grevelingen. Dit besluit is genomen omdat de aanhoudende warmte veel invloed heeft op de zwemwaterkwaliteit. De blauwwieren zorgen steeds vaker voor problemen. De provincie heeft diverse ziekmeldingen ontvangen. De klachten lijken daarbij op de symptomen die zich voordoen na contact met toxische blauwwieren.

De waterkwaliteitsbeheerders treffen links en rechts steeds meer zwemlocaties aan waar blauwwieren voorkomen. Ook ontvangt de provincie via de zwemwatertelefoon veel meldingen over zwemlocaties waar het water groen ziet. Kijkend naar de weersvooruitzichten, die ook op de langere termijn nog altijd warmte voorspellen, kan de zwemwaterkwaliteit er alleen maar op achteruit gaan. Het is in de ogen van de provincie beter om ziektes te voorkomen dan te genezen. In de Noordzee komen geen problemen voor. Ook in de Grevelingen (zowel in Zeeland als in het Zuid-Hollandse deel) zijn er tot op heden geen problemen.

Blauwwieren
Blauwwieren kunnen binnen 12 uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken. (vooral als men water binnenkrijgt) Klachten zijn onder andere huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts. Als zich olieachtige drijflagen van blauwwieren voordoen moet u daar beslist niet in het water gaan. De provincie adviseert om zo spoedig mogelijk na het zwemmen te douchen. Let vooral op kleine kinderen. Zij zijn kwetsbaarder. Ook honden kunnen ziek worden van het drinken van het besmette water. Als eenmaal blauwwieren in het water voorkomen, dan blijven ze voorlopig aanwezig. Pas bij een langdurige koude periode verdwijnt het blauwwier weer.

Actuele informatie
Op de provinciale website (www.zuid-holland.nl) en via de zwemwatertelefoon (070 441 75 50) is de meest actuele informatie over de Zuid-Hollandse zwemlocaties te vinden. De zwemwatertelefoon is op werkdagen te bereiken tussen 08.30 uur en 16.30 uur.

Geen categorie zwemadvies


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×