Provincie waarschuwt zwemmers

De Provincie Zuid-Holland waarschuwt zwemmers voor de aanwezigheid van ziekmakende blauwalgen in open wateren. Het probleem doet zich op verschillende plaatsen in Nederland voor, maar vooral in Zuid-Holland is de alg door het warme weer ruimschoots aanwezig. De Blauwwieren, die door de aanhoudende warmte extra goed gedijen, kunnen binnen twaalf uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken. Dat gebeurt vooral als iemand water binnenkrijgt.

De meest voorkomende problemen zijn huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts. De algen zien er uit als olieachtige drijflagen in het water. Ook honden kunnen ziek worden als ze het besmette water drinken.

Zuid-Holland vaardige woensdagavond een negatief zwemadvies uit voor met name grote delen in het zuiden van de provincie. Het gaat om zes locaties langs het Haringvliet. Bij het Hollandsch Diep wordt zwemmen bij de Haringvlietbrug-Oost en recreatieterrein Hellegatsplein afgeraden. In het Krammer-Volkerak geldt een negatief zwemadvies voor de Krammer bij Oude-Tonge en het Volkerak bij Ooltgensplaat. Voor Vijver Oosterpark bij Ridderkerk en voor De Zevenhuizerplas werd zwemmen al afgeraden. Daar komt een zeer hoge concentratie van rode alg voor.

In onze regio is de ziekmakende alg nog niet gesignaleerd, maar als het warme weer aanhoudt, kan dat snel veranderen. Via internet en teletekst houdt de provincie bij op welke plaatsen zwemmen wordt afgeraden. Wie meer informatie wil over bepaalde locaties kan bellen met de zwemwatertelefoon: 070-441 75 50 (tijdens kantooruren) of een email sturen naar zwemwater@pzh.nl.

Advertentie

Geen categorie zwemadvies


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×