Genomineerden Zilveren Veer bekend

Gistermiddag zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in restaurant de Beukenhof in Oegstgeest de nominaties bekendgemaakt voor de negende editie van de regionale cultuurprijs Zilveren Veer. Dit zijn Eylard van Hall, initiator van het Noordwijk Zomer Schilder Festival, Guido Creuwels, directeur Parktheater in Alphen aan den Rijn, de Leidse Video en Smalfilm Liga, Leiden e.o., directeur Roland Helmer van het LAK-theater en de Stichting TEGEN-BEELD die Leiden al sinds jaren voorziet van muurgedichten.

De Zilveren Veer is dé regionale cultuurprijs voor personen en gezelschappen die een bijzondere betekenis hebben voor het culturele leven van de regio Zuid-Holland Noord. De Zilveren Veer is een initiatief van het Leidse communicatieadviesbureau MVKK Kommunikatie bv, het energiebedrijf Nuon en het Leidsch Dagblad, en wordt mede ondersteund door Fonds 1818.

De prijs bestaat uit een oorkonde, een zilveren speld en een geldbedrag van € 3.500,- te besteden aan een cultureel doel in de regio. De overige genomineerden ontvangen een bedrag van € 500,-. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op dinsdag 11 november a.s. tijdens het Zilveren Veer Gala in de Leidse Schouwburg. Op deze avond wordt aan de genomineerden een bijzonder cultureel programma aangeboden.

Tot en met 15 oktober kunnen inwoners van de regio hun stem uitbrengen op de genomineerden. Er kan schriftelijk gestemd worden via de website www.mvkk.nl, de bij openbare bibliotheken en gemeentekantoren beschikbare stemformulieren en de in het Leidsch Dagblad afgedrukte formulieren. Onder de inzenders van stemformulieren worden entreekaarten voor het Zilveren Veer Gala verloot. Anders dan in voorgaande jaren dienen de stemmers hun voorkeur aan te geven door de genomineerden in volgorde te plaatsen: 1e, 2e, 3e enzovoort. Het resultaat hiervan wordt gevoegd bij de stemming van de jury. De kandidaat met de meeste stemmen ontvangt de Zilveren Veer 2003.

Eylard van Hall
Eylard van Hall is de initiatiefnemer van het Noordwijk Zomer Schilderfestival en aftredend voorzitter van de Stichting ExpoZee, dat het festival de afgelopen vijf jaar organiseerde. Het Schilderfestival is uitgegroeid tot een vast evenement, waaraan inmiddels ruim 100 professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland deelnemen. Tal van bekende kunstenaars hebben in de afgelopen jaren in Noordwijk hun opwachting gemaakt en meegedongen naar de aan het festival verbonden Rembrandt Painting Award. Daarnaast omvat het festival masterclasses, workshops en tentoonstellingen. Van Hall wilde met het schilderfestival de traditie in ere herstellen van de kustplaats als vestigingsplaats van beeldend kunstenaars en ook het publiek direct betrekken bij beeldende kunst. In deze opzet is Van Hall op een onderscheidende manier geslaagd. Het Noordwijk Zomer Schilderfestival is een groot feest voor de schilderkunst.Website: //www.schilderfestival.nl/.

Guido Creuwels
Met grote inzet en een overtuigende programmering heeft theaterdirecteur Guide Creuwels van het Parktheater in Alphen brede lagen van de bevolking in Alphen aan den Rijn en wijde omgeving aan zijn theater weten te binden. Zodoende heeft Creuwels in de afgelopen 10 jaar de stad Alphen rijp gemaakt voor het grotere theater dat binnenkort in het centrum van Alphen zal verrijzen. Een ontwikkeling die niet alleen voor het culturele leven in Alphen van groot gewicht is, maar voor dat van de hele regio. Website: //www.parktheater.nl/.

Leidse Video en Smalfilm Liga
Met haar 150 leden is Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) de grootste vereniging van video- en filmhobbyisten in Nederland. De manier waarop bevlogen leden in enkele jaren tijd de vrijwel leeggelopen vereniging weer tot bloei wisten te brengen, is op zich een prijs waard. Inmiddels lijkt voor de LVSL geen zee meer te hoog. In 2002 realiseerde de vereniging ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan de registratie op video van een groot aantal Leidse gebeurtenissen van dat jaar. In velen honderden uren videotape werden naast alle mogelijke evenementen en interviews ook alledaagse zaken vastgelegd. Het geheel van zo’n 50 korte films levert een uniek tijdsbeeld van de stad Leiden. Website: //www.lvsl.nl/.

Roland Helmer
Onder de kundige en bezielende leiding van Roland Helmer heeft het LAK-theater in Leiden zich ontwikkeld van een bescheiden studentenpodium op zolder tot een middelgroot theater voor een breed publiek. Een theater dat inmiddels een prominente plaats inneemt in het circuit van Nederlandse margetheaters. Met durf en visie heeft Helmer een steeds breder publiek aan zijn theater weten te binden. Daarbij schuwt hij het experiment zelden. Zo biedt hij regelmatig een podium voor ‘lastige’ onderwerpen, zoals een serie moderne dans, maar ook voor regionaal talent in programma’s als ‘Leidse Gasten’ en ‘Café Favoriet’. Zijn jaarlijkse eindejaarsproducties werden een fenomeen op zich. Met dit alles heeft Helmer in de afgelopen 25 jaar een prijzenswaardig stempel gedrukt op podiumkunsten in de wijde regio. Website: //www.laktheater.nl/.

Stichting TEGEN-BEELD
Het Leidse stadsbeeld is in de afgelopen jaren verfraaid met een groot aantal verrassende en fraai vormgegegeven muurgedichten in de meest uiteenlopende talen. Ze maken deel uit van het project ‘Gedichten en muren’, dat is gestart in 1992 met een gedicht van de Russische dichteres Marina Tsvetajeva. Naast het aanbrengen van de muurgedichten organiseerde de stichting TEGEN-BEELD in juni alweer de vierde editie van een unieke openlucht poëziemanifestatie in Leiden. Dit jaar stond het werk van de grootste moderne Griekse dichter Kavafis centraal. Met dit evenement is TEGEN-BEELD erin geslaagd om van een lastig thema als dichtkunst een publiekstrekker van formaat te maken. De algemene waardering voor de wijze waarop stichting TEGEN-BEELD de poëzie onder de aandacht brengt van een groot publiek en de regio landelijk en zelfs internationaal op de culturele kaart plaatst, wordt onderstreept door drie eerdere nominaties voor de Zilveren Veer.Website: //www.muurgedichten.nl/

Advertentie

Leiden zilverenveer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×