Tweede Kamer moet Annexatie Leiden en omgeving stopzetten

“De Tweede Kamer moet de annexatiedrift van de provincie Zuid-Holland stopzetten. Schaalvergroting is een hopeloos ouderwets middel”. Dat zegt Lenneke van der Meer, fractievoorzitter van Leefbaar Zuid Holland. Ze wijst daarbij naar de ‘annexatiedrift’ van gedeputeerde staten Zuid-Holland in de Leidse regio. “De burgers van de diverse gemeenten worden wederom niet gevraagd naar een mening. Het probleem is dat bestuurders zich niets van de burgers aantrekken”. In de regio moeten Sassenheim, Voorhout en Warmond in 2006 fuseren tot de nieuwe gemeente Teylingen. Voorhout is tegen, de twee anderen zijn voor. Leiden komt in de annexatieplannen van de provincie overigens niet voor en kan fluiten naar gebiedsuitbreiding. Ook Oegstgeest en het kleine Zoeterwoude blijven zelfstandig.

“Het contact met de burger dient er echt te komen met informatiebijeenkomsten en via een volksraadpleging of referendum. De burger wil dat ook graag”, aldus Van der Meer.

“De rijksoverheid moet nu snel optreden en de processen in nauw overleg met gemeenten en burgers begeleiden. Alleen op die manier win je het vertrouwen. De beste resultaten worden nu eenmaal door samenwerking geboekt. Juist CDA en VVD hebben eerder uitgesproken dat herindelingen van onderaf dienen te worden aangemoedigd. Die zelfde partijen in de provincie moeten nu maar eens worden teruggefloten. Zuid-Holland vaart nu een verkeerde koers”.

Advertentie

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×