Stoomlocomotief “Vrijland” is sinds deze week te bezichtigen in het Smalspoormuseum bij het Valkenburgse Meer. (Foto: PR).

Tramlocomotief verhuist tijdelijk naar Smalspoormuseum

Het Nationaal Smalspoormuseum heeft er een bijzondere publiekstrekker bij: De stoomlocomotief “Vrijland”. Omdat het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht enkele jaren de deuren moet sluiten wegens een ingrijpende verbouwing, is de “Vrijland” uitgeleend aan het Smalspoormuseum bij het Valkenburgse Meer.

 

Deze stoomtramlocomotief uit 1904 heeft tot 1957 dienst gedaan bij de Gelderse Tramweg Maatschappij onder nummer GTM 607. Het traject van deze maatschappij liep van Zutphen naar Emmerik, een stoomtramlijn van 42 km. Samen met de “Silvolde” zijn de stoomtrams uit het begin van de vorige eeuw op een bijzondere manier vertegenwoordigd in het museum. Beide locs hebben voor dezelfde maatschappij gereden.

Het museum is nog tot eind september elke zaterdag en zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur. Bij de toegangsprijs is ook een rit met een stoomtrein langs het Valkenburgse meer inbegrepen.

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×