Extreemrechts.com reageert op actie Zevenbergen

De website www.extreemrechts.nl, die anderhalve week geleden in het nieuws kwam, ondermeer omdat het Leidse raadslid Frederik Zevenbergen (VVD) een klacht had ingediend tegen de site, lijkt in de vorm van //www.extreemrechts.com/ weer terug online. “Afgelopen week is op verzoek van de VVD Leiden naar aanleiding van ongewenste spam een extreem rechtse site van het internet gehaald. Inmiddels is deze site buiten Nederland geplaatst”, aldus de website van de Leidse VVD-fractie, die het verband tussen extreemrechts.nl en extreemrechts.com impliceert.

Eenvoudig onderzoek wijst inderdaad uit dat extreemrechts.com momenteel geregistreerd staat bij het Amerikaanse bedrijf DirectNIC uit New Orleans, Louisiana. Dit bedrijf maakt het technisch mogelijk om extreemrechts.com op het Internet te bezoeken. DirectNIC had eerder gedreigd de website te sluiten, omdat de zogenaamde Whois-informatie vrijwel alleen uit x-jes bestond.

De Whois-informatie (spreek uit: Who is; Engels voor ‘wie is’) van een website laat normaal gesproken zien wie er technisch en soms ook inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor een website, maar dat kon vanwege de x-jes niet opgemaakt worden uit de informatie die bij extreemrechts.com hoorde. Voorbeeld: bekijk hier de Whois-informatie van sleutelstad.nl.

DirectNIC stelde een ultimatum van 15 dagen, waarin de eigenaren van extreemrechts.com hun Whois-informatie moesten bijwerken om hun domeinnaam te behouden. Een hostingprovider mag namelijk een domeinnaam ontbinden als de Whois-informatie inaccuraat is.

Inmiddels is de Whois-informatie gewijzigd en zou de eigenaar van extreemrechts.com ironisch genoeg ene Frederik Zesbergen uit Eindhoven zijn. De naam Zesbergen lijkt eenvoudig in verband gebracht te kunnen worden met het Leidse raadslid Zevenbergen, terwijl op het adres waarop het domein staat geregistreerd, de Achtseweg Zuid in Eindhoven, de Constant Rebecque Kazerne gevestigd is. Deze voormalige kazerne is opmerkelijk genoeg niet door linkse, maar door rechtse krakers gekraakt. De opnieuw ingevoerde Whois-informatie zou gezien kunnen worden als een reactie op de succesvolle poging van Frederik Zevenbergen om extreemrechts.nl van het Internet te halen.

Advertentie

Geen categorie extreemrechts


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×