100e Politiebiker krijgt certificaat

In mei 2000 introduceerde het korps Hollands Midden de eerste zogenaamde Politiebikers. Inmiddels hebben 16 politieregio’s het voorbeeld van Hollands Midden overgenomen. De agenten maken deel uit van de basispolitiezorg in de regio en vanmiddag wordt bij de Burcht in Leiden de 100e politiebiker gecertificeerd.

De Politiebikers houden vooral toezicht op voor andere vormen van vervoer moeilijk bereikbare plaatsen. Ook worden zij ingezet bij grote evenementen. Met hun opvallende moutainbikes en speciale uniformen zijn de snelle en vooral wendbare Politiebikers inmiddels een vertrouwd beeld geworden in de regio. Politie Hollands Midden noemt de Politiebikers een succes.

De Politie introduceerde de Politiebikers naar voorbeeld van het politiekorps van Philadelphia (USA). Het toenmalig hoofd Politiezaken van het district Leiden-Voorschoten, mevrouw Hanneke Brouwer, die een werkbezoek aan de stad bracht, zag dat deze vorm van surveillance de bereikbaarheid van de politie in een drukke binnenstad sterk verbeterde. Begin mei 2000 kwamen drie Amerikaanse politieagenten uit Philadelphia naar Leiden om de eerste 10 agenten op te leiden in het fietsen in combinatie met het toepassen van politie-tactische vaardigheden.

De 100 Politiebikers zijn in Hollands Midden over de regio verdeeld. Zij maken deel uit van de basispolitiezorg. De resultaten van het op deze wijze surveilleren noemt het korps een succes. Politiebikers verrichtten aanhoudingen die anders niet gelukt zouden zijn. Cijfers ontbreken echter. De politie ervaart deze laagdrempelige vorm van surveillance als een extra aanvulling op het reguliere politietoezicht met auto, gewone fiets en te voet. Contact met ouderen en jongeren wordt makkelijk gemaakt.

De 15 agenten van Politie Hollands Midden sluiten vrijdag hun opleiding van deze week af. De opleiding van vijf-dagen werd voor het eerst in gezamenlijkheid met collega’s van de politieregio Kennemerland met succes gehouden. De opleiding bestaat vooral uit fysiek, techniek en onderhoud van de fiets, surveillance en aanhoudings techniek en tactiek in de stad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×