BeP: “Kamernood nog lang niet opgelost”

Studentenpartij Bewust en Progressief (BeP) vindt dat de kamernood in Leiden niet wordt opgelost met de plannen die de gemeente Leiden onlangs aankondigde. “Vorig jaar was er al een tekort van 2000 kamers. Dit jaar zijn er meer studenten dan ooit bijgekomen. De vraag naar kamers neemt alleen maar toe, terwijl een deel van het aanbod verdwijnt. Bovendien kiezen de gemeente en de universiteit voor de verkeerde oplossingen,” aldus BeP.

De gemeente Leiden en de Universiteit willen voor 2007 1700 kamers extra realiseren. Daarmee wordt het huidige structurele tekort (minimaal 2000 kamers) niet eens opgelost. Laat staan toekomstige tekorten. Daar komt nog bij dat het aantal particuliere kamers afneemt. Roelof van Laar, fractievoorzitter van BeP in de Universiteitsraad: “De Gemeente en de Universiteit lopen met deze plannen hopeloos achter de feiten aan.”

Het aantal inschrijvingen aan de Universiteit Leiden is de laatste jaren sterk gestegen, van 2620 in 1997 tot ruim 4000 dit jaar. Ook het aantal buitenlandse studenten neemt sterk toe. Roelof van Laar: “Dat al deze studenten naar Leiden komen is geweldig, maar de kamernood neemt daardoor wel sterk toe. Vorig jaar waren er al 2000 kamers tekort, nu nog meer. SLS kon in de zomer van 2002 bijvoorbeeld maar 278 kamers aan eerstejaars studenten aanbieden.”

In een brief aan de Gemeenteraad presenteert het College van B&W veel cijfers waarmee zij de indruk probeert te wekken dat de kamernood zal worden opgelost. Dat is dus niet het geval. Erger nog, de gemeente kiest voor een eenzijdige oplossing. Ongeveer dertig procent van de studenten is op zoek naar zelfstandige woonruimte . Roelof van Laar: “De Gemeente moet niet alleen kamers bijbouwen. Als de doorstroming naar zelfstandige woonruimte beter wordt neemt de vraag naar kamers af. De woningmarkt voor starters zit nog steeds helemaal verstopt. Dat verandert met deze plannen niet.”

Roelof van Laar: “Studenten hebben betaalbare zelfstandige woningen en kamers nodig, veel meer dan de Universiteit en de Gemeente nu gaan realiseren. Er moet dus gezocht worden naar andere oplossingen. Er moet meer zelfstandige woonruimte komen, regels kunnen versoepeld worden en er moet huursubsidie op kamers komen. Er kan en moet veel meer gedaan worden willen Gemeente en de Universiteit niet achter de feiten aan blijven lopen.”

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×