Proef met gratis OV gaat door

Vanaf 5 januari 2004 kunnen reizigers tussen Oegstgeest en Den Haag (lijn 88) en de lijn Noordwijk – Katwijk – Den Haag (lijn 95) gratis gebruik maken van de bus. De provincie Zuid-Holland is daarmee de eerste overheid in Nederland die experimenteert met gratis vervoer op een reguliere OV-lijn. Gedeputeerde Staten (GS) willen met de proef onderzoeken of gratis OV een middel is om de bereikbaarheid van Den Haag en Leiden te vergroten.

In het Belgische Hasselt is het openbaar vervoer in de stad al jaren gratis. Veel Nederlandse overheden probeerden die situatie te kopiëren, tot dusver zonder succes. De Provincie Zuid-Holland is nu de eerste die het voor elkaar krijgt om op een reguliere stadsgewestelijke lijn gratis OV aan te bieden.

Beide lijnen doen Transferium ’t Schouw A44 Leiden aan. Dit transferium is eigendom van de provincie en automobilisten kunnen er gratis parkeren. Vanaf het transferium gaan de bussen via de A44 naar Den Haag. Dat is een van de belangrijke overwegingen geweest voor Gedeputeerde Staten om voor dit traject te kiezen. “Zo kunnen we goed zien waar de reizigers vandaan komen, en wat hun reden is om de bus te pakken”, aldus PvdA-gedeputeerde Marnix Norder.

GS hopen met de proef 40% meer reizigers te krijgen. Daarbij wordt vooral gemikt op mensen die normaal niet met de bus gaan. Daarnaast verwachten GS dat 40% van de reizigers vanuit andere, niet gratis, ov-lijnen komt. “Als 300 automobilisten geregeld de overstap naar de bus maken, is de proef wat ons betreft geslaagd”, vindt Norder. Dat betekent ongeveer 5% minder auto’s in de spits.

De proef kost de provincie ongeveer €1.000.000. In dat bedrag zitten ook de kosten voor de proef met een euroretourtje in Gouda en de kosten voor onderzoek naar de resultaten van beide proeven.Provinciale Staten besluiten in december over de definitieve goedkeuring.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×