Gemeente in gebreke bij herplaatsing overtollig personeel

‘Bovenformatieve plaatsen’. Zo heten, in ambtelijke taal, mensen die bij de gemeente niet meer nodig zijn. En daar heeft Leiden er veel van. Ze kosten de gemeente klauwen vol met geld, omdat er voor hen allerlei afvloeiingsregelingen bestaan. “Dat kan veel beter en goedkoper,” zo blijkt uit een onderzoek van de Rekenkamer van de gemeenteraad. Leiden moet veel meer energie steken in het herscholen en herplaatsen van ambtenaren die in hun huidige functie geen plek meer kunnen houden in het gemeentelijk apparaat. Ook moeten er jaarlijks functioneringsgesprekken plaatsvinden. Met maar liefst 80% van de ambtenaren is dat nog niet gebeurd.

Het onderzoek van de gemeenteraad staat bol van de kritiek op de manier waarop de gemeente Leiden zich als werkgever gedraagt. Wethouder Wim de Boer, die sinds deze week drie maanden plaatsvervanger is voor GroenLinks-wethouder Mohammed Rabbae, neemt de kritiek ter harte. Hij zegde de raadscommissie toe dat alle ambtenaren voortaan minimaal één keer per jaar een functioneringsgesprek krijgen. Ook gaan leidinggevenden vanaf nu sneller en doeltreffender, tussentijds, ingrijpen als iemand niet goed functioneert.

De Boer kwam ook nog met een nieuw voorstel. Hij wil een jaarlijks tevredenheidsonderzoek introduceren, waarbij alle werknemers van de gemeente kunnen aangeven waar ze het niet mee eens zijn. “Dat levert vaak heel veel op, zeg ik uit eigen ervaring,” aldus De Boer. Of zo’n onderzoek ook daadwerkelijk wordt ingevoerd, hangt af van wethouder Rabbae die naar verwachting in maart 2004 zijn functie weer oppakt. De Boer: “Als plaatsvervanger ben ik bescheiden in mijn doelstellingen”.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×