De intocht van de Canadezen in de Breestraat in mei 1945. (Foto's: Collectie Dirk van Eck-Stichting © 2004).

Première Leidse historische films

Wie interesse heeft in oude filmbeelden van Leiden en omstreken moet op zondag 25 januari naar de Tuinzaal van sociëteit De Burcht. Daar vindt om 14.00 uur de première plaats van ‘Stadsbeeld in Beweging deel Vijf’. Deze nieuwe video- en dvd-productie bevat twee uur uniek historisch filmmateriaal uit het Leidse gemeentearchief en van particulieren. De reeks ‘Stadsbeeld in Beweging’ wordt gemaakt door de werkgroep LAVA van de Dirk van Eck-Stichting.

De nieuwe productie bevat elf nog nooit eerder uitgebrachte Leidse films. Uniek zijn de beelden van de onthulling van de Gijselaarsbank in 1920. Dit is de oudste Leidse film die tot nu toe is verschenen. Prachtig zijn ook de rustige filmbeelden van burgerroeivereniging Die Leythe uit 1934. Kort, maar daarom niet minder interessant is een aubade uit 1944 van de harmoniekapel Werkmans Wilskracht. Op de nieuwe uitgave staat ook een film over de bevrijding van Leiden. Te zien zijn de intocht van de Canadezen op de Breestraat en een demonstratie van geallieerd materiaal op het Schutterveld.

Verder kunt u genieten van een dagje uit naar de vroegere speeltuin De Groote Vink en van de Drie Oktobervieringen in de jaren vijftig. De bouw van de Gansoordbrug in 1961 en de opening van buurthuis de Zevensprong in Leiden-Noord besluiten de film. De toegift is een moderne opname uit 1989 van het bezoek van president Bush aan Leiden. Omdat het gaat om van oorsprong ‘stomme films’ heeft Lava ze voorzien van professioneel ingesproken commentaar en originele muziek.

De nieuwe productie was mede mogelijk door een subsidie van Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Het conserveren en digitaliseren van de kwetsbare films is uiterst kostbaar. De verkoop van Stadsbeeld in Beweging maakt het mogelijk dat dit materiaal behouden blijft voor het nageslacht.

De Dirk van Eck-Stichting bestaat inmiddels ruim vijftien jaar. Zij richt zich vooral op de sociale en economische geschiedenis van Leiden en omstreken. Donateurs ontvangen ieder jaar het Jaarboek en krijgen bovendien korting op de publikaties van de Stichting. Binnen de Stichting is er een werkgroep Leids Audio-Visueel Archief (LAVA) actief, die oude Leidse films archiveert, conserveert, verwerft en deze indien mogelijk uitgeeft in de reeks Stadsbeeld in Beweging. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met het Leidse Gemeentearchief.

De première en de start van de verkoop vindt plaats in de tuinzaal van sociëteit De Burcht, Burgsteeg 14 Leiden. De entree is € 6,- De voorstelling start om 14.00 uur. Reserveren is niet mogelijk.

Voor het eerst verschijnt Stadsbeeld in Beweging niet alleen op video, maar ook op dvd. De nieuwe video of dvd kost € 20,- per stuk en is na de première ook verkrijgbaar bij de Openbare Bibliotheek, Nieuwstraat 4, Leiden. Ook de eerdere uitgaven zijn hier op video verkrijgbaar.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×