Regio reserveert minder ruimte voor kantoren

Door de sputterende economie is er de komende jaren minder nieuwe kantoorruimte nodig in de Leidse regio dan eerder werd gedacht. Eind 2002 werd in de toen opgestelde kantorennota uitgegaan van een uitbreiding met 500.000 vierkante meter tot 2015. Inmiddels is dat getal bijgesteld tot 340.000 vierkante meter. Wethouder Geertsema (VVD, economische zaken) spreekt van een ‘harmonica-model’: “Het verschil van 160.000 m2 gaat niet verloren maar de ontwikkeling wordt vooruitgeschoven tot na de huidige planperiode. Als de economie aantrekt, kan het ook weer naar voren worden gehaald.”

De zes gemeenten in de Leidse regio hebben afgesproken om de ontwikkeling van kantoorruimte op elkaar af te stemmen. Jaarlijks worden de ontwikkelingen in de kantorenmarkt gevolgd via een zogenaamde ‘kantorenmonitor’. In totaal zijn er 17 locaties aangewezen voor de bouw van nieuwe kantoorpanden.

Een deel van de nieuw te bouwen kantoorruimte wordt overigens niet in regionaal verband vastgesteld. “Daarbij gaat het om ‘unieke vragers’,” legt Geertsema uit. “Dat zijm bedrijven die hebben aangegeven alleen op een specifieke locatie uit te willen breiden. Zo’n ontwikkeling is daardoor per definitie niet concurrerend met andere plekken in de regio” Zo wil bijvoorbeeld het Leidse bedrijf Heerema 15.000 m2 nieuwe kantoorruimte bouwen op de vijverlocatie.

Advertentie

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×