Crucell nog steeds in de rode cijfers

Biotechnologiebedrijf Crucell heeft vorig jaar een verlies geleden van 23,4 miljoen euro. De omzet kwam uit op 7,4 miljoen euro in 2003 tegenover 9,6 miljoen in het jaar daarvoor. Het verlies is fors minder dan de 55,7 miljoen euro die in 2002 werd geboekt, maar toen werd echter voor 30,9 miljoen euro aan goodwill afgeschreven.

Crucell, dat productiemethoden ontwikkelt voor vaccins tegen griep, het West-Nijlvirus, malaria en het Ebola-virus, laat weten dat het in december een “aanzienlijk” geldbedrag heeft ontvangen voor de samenwerking met het Franse bedrijf Aventis Pasteur. Beide bedrijven gaan samen een nieuw griepvaccin ontwikkelen en verkopen. Het bedrag dat Crucell hiervoor krijgt, is niet meegenomen in de cijfers over 2003, maar zal de komende jaren als omzet worden geboekt. Het gaat om 8 miljoen euro die Crucell bij aanvang van de overeenkomst heeft gekregen. Voordat het vaccin op de markt komt, verwacht het bedrijf nog eens 30 miljoen euro te ontvangen. Dat kan echter nog wel een aantal jaren duren.

Crucell ziet voor 2004 “perspectieven voor een positieve omzetontwikkeling”. Financieel Directeur Kruimer is verder tevreden over de koers die Crucell vorig jaar gevaren heeft. Het bedrijf richt zich meer op het op de markt brengen van nieuwe producten en minder op alleen onderzoek en technologie. Het bedrijf verwacht winstgevend te worden als er producten op de markt worden gebracht die zijn gebaseerd op technologie van Crucell. Volgens de nieuwe bestuursvoorziter Brus zal het 3 tot 6 jaar duren voordat het eerste vaccin van Crucell op de markt komt. Op dit moment is het bedrijf het meest gevorderd met de ontwikkeling van het Ebola-vaccin. De markt voor dit vaccin bedraagt volgens Brus ongeveer 90 miljoen per jaar.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×