Gemeenteraad ongelukkig met reactie college op fusie

De reactie van het College van B&W op de aanstaande fusie van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, werd niet door alle fracties in de gemeenteraad positief ontvangen. Het College deelde haar reactie door middel van een brief mee aan de collega-gemeenten, maar de meeste fracties hadden voornamelijk moeite met de toonzetting van die brief.

“De brief is teveel gericht op Vliegkamp Valkenburg”, aldus VDD-fractievoorzitter Leendert de Lange. Hij vond ook dat de brief te weinig in ging op hoe Leiden met de nieuwe gemeente zou gaan samenwerken. Filip van As van de ChristenUnie noemt de fusie opzich een voorbeeld voor andere fuserende gemeenten, mede doordat de fusie vrijwillig geïnitieerd werd. Hij had geen inhoudelijk commentaar op de brief, maar “het enthousiasme spat er niet van af”, aldus Van As.

Jan-Jaap de Haan van het CDA vindt het jammer dat de brief al verstuurd is. Ook hij zei geen enthousiasme in de brief terug te vinden. “Je kunt best aangeven dat je het goed vindt wat er gebeurt”, meent De Haan. Ben Blankenstein van Leefbaar Leiden sluit zich aan bij de anderen. “De brief staat niet vol vriendelijkheid en is kort en zakelijk”.

Conny Broeyer van de PvdA vindt het overdreven om hard op de brief in te hakken. “De discussie is zwaar aangezet. Tussen de regels door lees je dat sfeer en vertrouwen nog niet optimaal zijn”. Gerard van Hees van GroenLinks heeft weinig moeite met de brief.

Wethouder Ron Hillebrand was niet gelukkig met de kritiek. “Wie is het vriendelijkst voor de regio?”, riep hij spottend. “De raad moet niet doen alsof het College onvriendelijk is. De brief is een zakelijke reactie. Ik verzeker de raad dat we er alles aan doen om de samenwerking goed te houden. We zullen echt nog weleens bloemen sturen”, aldus de wethouder.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×