16e Scratch Muziekdagen in Pieterskerk

Van 12 tot en met 15 februari opent de Leidse Pieterskerk voor de zestiende keer haar deuren voor honderden enthousiaste muzikanten en duizenden zangers. Tijdens de zogenaamde ‘Scratchdagen’ worden overdag beroemde muziekstukken ingestudeerd die ’s avonds ten overstaan van een publiek van liefhebbers, vrienden en familieleden ten gehore worden gebracht. Wat in 1989 begon met een uitvoering van de Messiah van Händel, waaraan ongeveer 160 mensen deelnamen, is uitgegroeid tot een van de grootste meerdaagse zangevenementen van Nederland.

In 2003 zongen meer dan 3300 deelnemers onder leiding van een viertal professionele dirigenten gedurende vier dagen de Messiah van Händel, hoogtepunten uit wereldberoemde opera’s en musicals. ‘Als je het enthousiasme van de deelnemers ziet, en je hoort hoe zij met elkaar na één dag oefenen ’s avonds een kwalitatief hoogstaande uitvoering neerzetten, dan staat het kippenvel me op m’n armen’, zegt Rinus de Mooij, voorzitter van de Stichting Scratch Muziekdagen Leiden. ‘De sfeer is altijd enorm ontspannen, je ziet veel lachende gezichten. De wisselwerking tussen het koor en de professionele solisten heeft op alle deelnemers een stimulerende werking. De ‘amateurs’ in het koor willen nou eenmaal niet onderdoen voor de professionals.’

Op donderdag 12 februari beginnen de Scratch Muziekdagen Leiden traditioneel met de Messiah van Händel, voor het eerst onder leiding van Hans van der Toorn. Anders dan voorgaande jaren staan op vrijdag 13 februari hoogtepunten uit musicals op het programma, gedirigeerd door Martin van der Bruggen en worden hoogtepunten uit diverse opera’s uitgevoerd op zaterdag 14 februari, onder leiding van Jules van Hessen. De Scratch Muziekdagen Leiden worden op zondag 15 februari afgesloten met wederom de Messiah van Händel, maar nu gedirigeerd door Aad van der Hoeven.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×