Boekje over nazimoorden op Leidenaren

Op 4 januari 1944 werden drie Leidenaren door de Duitse Sicherheitspolizei doodgeschoten -in het kader van de zgn. Silbertanneacties- als represaille tegen de aanslag van het verzet op de NSB-directeur van het Arbeidsbureau te Leiden. De slachtoffers waren Hans Flu, een jonge huisarts, Harmen Douma, hoofd van de Eerste Leidsche Schoolvereeniging en dr. Christiaan de Jong, conrector van het Stedelijk Gymnasium. In 1994, 50 jaar na deze terreurdaad, werd in het stadhuis van Leiden een drukbezochte herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Enige tijd daarna werden drie nieuwe straten in Leiden naar de slachtoffers vernoemd.

Enkele nabestaanden hebben het initiatief genomen om hun herinneringen aan de gebeurtenissen uit die tijd op schrift te stellen en in een boekje, getiteld ‘Leiden 4 januari 1944’, uit te geven. Woensdagmiddag wordt het eerste exemplaar om 16.00 uur overhandigd aan Burgemeester Lenferink in de Burgerzaal van het stadhuis.

Tijdens deze bijeenkomst spreekt prof. dr. H. Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, gevolgd door een korte bijdrage van achtereenvolgens:

– mr. M. van der Stoel, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-leerling van de Eerste Leidse Schoolvereeniging

– mr. C.J.D.Waal, voorzitter van de Vereniging Oud Leiden

– mevrouw mr. H. de Jong

De initiatiefnemers hebben besloten om aan alle (hoofd)bewoners van de straten die naar hun omgekomen familieleden zijn vernoemd, gratis een exemplaar van het boekje aan te bieden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×