CDA-raadslid Jan-Jaap de Haan baalt van de Leidse achterkamertjespolitiek. (Archieffoto: Chris de Waard).

CDA baalt van Leids 'Torentjesoverleg'

De Leidse CDA-fractie blijft boos om het feit dat het college van Burgemeester en Wethouders in een apart overleg de fractievoorzitters van de collegepartijen op de hoogte heeft gesteld van het aftreden van wethouder Rabbae. Tijdens een zogenaamd ‘WOF’, een overleg tussen wethouders en fractievoorzitters van uitsluitend de collegepartijen, stemt het college zaken af met de collegepartijen, zonder de oppositie daarvan op de hoogte te stellen.
CDA-raadslid de Haan vindt dat deze vorm van achterkamertjespolitiek echt niet kan. Zeker niet in het dualistische bestel. “Dit keer ging het om het aftreden van een wethouder, volgende keer worden er misschien beleidszaken vooraf afgestemd. Dan kan je geen goed debat meer in de raad voeren,” aldus Jan-Jaap de Haan in het politieke programma Rondom de Raad van Holland Centraal.

Afgelopen maandag liep de spanning tussen college(partijen) en oppositiepartij het CDA hoog op toen het CDA had begrepen dat de collegepartijen al drie weken geleden op de hoogte waren gesteld van de nieuwe problemen bij DZB die uiteindelijk op 1 april tot het aftreden van wethouder Rabbae hebben geleid. Later bleek het niet om drie weken, maar om 1 dag te gaan. “Maar dat maakt voor het principe niks uit,” aldus CDA-raadslid De Haan.

Wethouder Wim de Boer, de waarnemer van Rabbae, eiste op hoge poten excuses van CDA-fractievoorzitter Wim Bleijie. Uiteindelijk kreeg hij die ook. De haan daarover: “Excuses die afgedwongen worden betekenen meestal niet zoveel”.

Leiden rabbaeweg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×