Duizenden collectanten verlaten Hartstichting

Volgens de Volkskrant hebben duizenden collectanten van de Hartstichting afgelopen week geweigerd tijdens de landelijke collecteweek langs de deuren te gaan. Ze zijn boos over het hoge salaris van de medisch directeur Volkert Manger Cats. In Leiden en Hengelo bleven zelfs alle collectanten thuis. Volgens een woordvoerder van de Hartstichting bleven afgelopen week ‘vijf tot toen procent van de collectanten thuis’. Vorig jaar waren nog 80.000 collectanten actief, die gezamenlijk vijf miljoen euro ophaalden. Hoeveel dit jaar is opgehaald is nog niet bekend gemaakt.

Manger Cats is in Nederland de best betaalde directeur van een charitatieve instelling. Hij verdiende in 2003 175.000 euro. Patiëntenverenigingen die bij de Nederlandse Hartstichting zijn aangesloten zegden vrijdag al massaal de samenwerking met de organisatie op. Daardoor verliest de Hartstichting duizenden leden.

Volgens regionale patiëntenorganisaties hebben collectanten tijdens de collecteweek soms nog ‘geen tien procent’ opgehaald van wat er gewoonlijk in de collectebus gestopt wordt. De Stichtingsraad, die voor de helft uit vrijwilligers bestaat, heeft Manger Cats gevraagd zijn salaris in te leveren, maar dat heeft hij geweigerd. Manger Cats wil geen commentaar geven.

De affaire komt ongelegen voor de Hartstichting, die dit jaar het 40-jarige jubileum viert. De organisatie kampt al enige tijd met financiële problemen en besloot daarom eerder al geen subsidieaanvragen voor onderzoek naar hartkwalen in behandeling te nemen.

De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) werkt aan richtlijnen voor de maximum salarissen in de goede doelen sector.

Advertentie

Leiden hartstichting


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×