Landelijke Fietsdag & Nationale Molen- en gemalendag

Op zaterdag 8 mei vinden zowel de Landelijke Fietsdag als de Nationale Molen- en Gemalendag plaats. In de regio Leiden, Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg zijn diverse fietsroutes uitgezet. Er zijn traditionele fietsroutes van 40 kilometer maar ook een lange afstandroute van 75 km.

De traditionele route van 40 kilometer gaat door Voorburg, Den Haag, Wassenaar, Leiden en Voorschoten. Startpunten zijn Museum Molen de Vlieger, Molen de Salamander en het Nationaal Smalspoormuseum. Langs de route kan men een bezoek brengen aan Molen De Vlieger, Molen de Salamander, Molen Windlust en de Kinderboerderij Essensteijn. De lange afstandroute van 75 kilometer volgt aan het begin en het eind de traditionele route. Maar verder voert het traject door de duinen naar Noordwijk en Leiden. Deze route is uitgezet door de Fietsclub de Tol. De routekaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar en op 8 mei tussen 10.00 uur en 14.00 uur bij de startpunten. Alle routes kosten 3 euro per routekaart.

De 31ste Landelijke Fietsdag staat dit jaar in het teken van Architectuur & Design. Tijdens de fietsroutes wordt daarom extra de nadruk gelegd op Het decor van Nederland. Met andere woorden, tal van huizen, gebouwen en boerderijen worden extra toegelicht of kunnen worden bezocht. Een en ander betekent dus ook dat een groot aantal fietsroutes zodanig wordt aangelegd dat u tussendoor òf kunt genieten van architectonische panorama’s òf kunt afstappen om een bezoek te brengen aan bijzondere gebouwen of huizen. Omdat het op 8 mei ook de Nationale Molen- en Gemalendag, is dit een goede gelegenheid om de molens en gemalen langs de fietsroutes te bezoeken.

Dit jaar zijn er in heel Nederland ruim 450 startplaatsen. In 2003 gingen zo’n 220.000 mensen op de pedalen. De eerste Fietsdag is dertig jaar geleden gehouden, op 18 mei 1974.

Tijdens de Landelijke Fietsdag fietsen de deelnemers voor het goede doel. Een deel van de opbrengst van de verkochte routes van de Landelijke Fietsdag gaat namelijk naar KWF Kankerbestrijding.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×