Italiaanse liefdespoëzie in Leiden

Onder de titel ‘Sei la luce e il mattino’ organiseert Stichting TEGEN-BEELD op 8 juni weer een poëziemanifestatie in het centrum van Leiden. De avond staat in het teken van negen eeuwen Italiaanse liefdespoëzie. Meer dan 80 Italiaanse gedichten worden door bekende en minder bekende Leidenaars voorgedragen of gezongen in het Italiaans en het Nederlands.

Wat spreekt meer tot de verbeelding in de poëzie dan de liefde en in welke taal komt de liefde beter tot haar recht dan in het Italiaans? Laat u een avondlang vervoeren en ontroeren door de mooiste Italiaanse liefdesgedichten van de Middeleeuwen tot heden. De liefde wordt bezongen op romantische, dramatische, humoristische en satirische wijze. Aan bod komen de vleselijke liefde, de zorgeloze liefde, maar ook de onbereikbare en de hoofse liefde, de liefde voor steden, voor moeders, voor dieren, de herenliefde, gevoelens als verlangen, verdriet, eenzaamheid en jaloezie kortom de liefde in de breedste zin des woords.

Ervaringen van alle tijden en van iedereen worden prachtig onder woorden gebracht door dichters als Dante, Pavese, Petrarca, Stampa, Michelangelo, d’Annunzio, Ungaretti, Tasso, Quasimodo en Pasolini. Ruim 80 gedichten worden voorgedragen of gezongen door meer en minder bekende inwoners van Leiden waaronder Burgemeester Lenferink, Maarten ’t Hart, Ilja Pfeiffer, Sheila Lever en enkele in Nederland wonende Italianen zoals de Italiaanse ambassadeur.

Muzikale optredens worden verzorgd door o.a.: Dempsey, Het Hart Koor, het William Byrd Ensemble, Het zingend Hart en Fields of Wonder.

De titel van het evenement ‘Sei la luce e il mattino’ vertaald: ‘Jij bent het licht en de ochtend’ komt uit het gedicht “In the Morning you always come back” van Cesare Pavese (Italië, 1908-1950).

Vanaf het water en vanaf de terrassen op de Vismarkt en de Nieuwe Rijn kan het publiek naar het evenement kijken en luisteren. De poëziemanifestatie is gratis toegankelijk en trekt, geheel volgens de doelstelling van Stichting TEGEN-BEELD een breed publiek. Er worden net als voorgaande jaren zo’n tweeduizend bezoekers verwacht. Op de avond zelf is een bundel met alle gedichten in twee talen te verkrijgen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×