RAP houdt symposium over Leidse architectenfamilie

Wat velen niet weten is dat er in Leiden en omgeving zo’n 400 gebouwen te vinden zijn van de hand van architecten Leo van der Laan (1864 – 1942) en zijn zoon Jan van der Laan (1896 – 1966). Hieronder zijn veel bekende panden als het Elisabeth-ziekenhuis aan de Hooigracht, de Herensingelkerk en het Vroom & Dreesman gebouw aan de Aalmarkt. Op zaterdag 29 mei zal om 16.00 uur een tentoonstelling over leven en werk van deze architectenfamilie worden geopend in RAP Architectuurcentrum. De tentoonstelling is te zien tot en met 10 juli.

Leo en Jan van der Laan bouwden zowel in de regio als daarbuiten, zoals het stadhuis in Eindhoven. Hun stijl wordt geassocieerd met traditionele architectuur van de jaren twintig en dertig, maar altijd met een open blik op architectuur en maatschappij. Niet alleen vader Leo en zijn zoon Jan waren architect. Leo had nog twee zoons die zich met architectuur bezig hielden: Nico van der Laan en de alom bekende dom Hans van der Laan.

Documentaire Zelfde plek, andere tijd
Speciaal voor deze tentoonstelling is de documentaire Zelfde plek, andere tijd samengesteld. Deze film, te zien tijdens de tentoonstelling, volgt het dynamische leven van drie Leidse herbestemmingprojecten: een reeks flatgebouwen aan de Willem de Zwijgerlaan, de Meelfabriek en het Elisabeth-ziekenhuis.

Vrijdag 11 juni: Symposium Architectenfamilie Van der Laan
In samenwerking met de Vereniging Oud Leiden en de Van der Laan Stichting organiseert RAP Architectuurcentrum op vrijdag 11 juni een symposium over deze architectenfamilie in de sfeervolle kapel van het Elisabeth-ziekenhuis. Op het programma staan lezingen van het architectbureau Roos en Braaksma, dat het ziekenhuis verbouwt, over de relatie muziek en architectuur, over leermeester Granpré Molière en meer. Tijdens de lunch worden er rondleidingen gegeven. De dag wordt afgesloten met een borrel. Opgeven kan via www.rapsite.nl.

Zaterdag 3 juli: Dag van de Architectuur
Tijdens de Dag van de Architectuur zullen markante gebouwen in Leiden van deze architecten worden opengesteld voor publiek en zijn er rondleidingen door de stad. Ook kunt u met de architectuurboot langs enkele hoogtepunten van de architecten Van der Laan varen. Atelier K2 organiseert die dag een speciale kinderworkshop ‘De Verborgen Stad’. Alle activiteiten zijn gratis.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×