Nederlandse topatleten via Leiden naar Athene

Aanstaande zaterdag is Leiden Atletiek de gastheer van de 33e editie van de Gouden Spike. Met in totaal 27 onderdelen en meer dan 400 deelnemers uit binnen- en buitenland (een recordaantal van 18 nationaliteiten) belooft het wederom een groot atletiekspektakel te worden in het grondig vernieuwde sportpark “De Leidse Hout”. Net als de andere wedstrijden in Nationale Baancircuit is de Gouden Spike gratis toegankelijk voor toeschouwers. “We mogen dan met enige trots ook wel spreken van het grootste gratis atletiekspektakel van Nederland,” aldus Erik van Leeuwen van Leiden Atletiek.

‘Blik op Athene’
Een aantal Nederlandse topatleten heeft de Gouden Spike bij de atletiekunie aangemeld als Olympische limietwedstrijd. Alleen bij wedstrijden met (inter)nationale status en voldoende niveau mag een atleet een limietpoging doen, mits van tevoren aangevraagd. Daarnaast zullen ook atleten die zich al verzekerd hebben van een Olympisch startbewijs aan de start verschijnen om te werken aan de vorm op weg naar Athene. Om deze atleten te stimuleren naar topprestaties zijn er tal van internationale atleten van niveau gecontracteerd. Met name het deelnemersveld op de 110 meter horden is van een niveau dat zelden in Nederland is vertoond.

Prijzen
Voor ieder geldt er een interessant prijzenschema: naast prijzen voor de beste drie atleten per onderdeel is er een bonusschema gebaseerd op de geleverde prestatie. De door een vakkundige jury te bepalen beste prestatie van de dag wordt nog eens extra beloond met de door Asics beschikbaar gestelde Gouden Spike en een geldbedrag van 700 euro. Het wordt op voorhand een moeilijke taak voor de jury om van alle topatleten op zoveel onderdelen de meest aansprekende te bepalen. Dat atleten graag terugkomen in Leiden bewijst wel dat de Gouden Spike winnaars van de afgelopen 4 jaar nu ook weer aangemeld zijn.

Baanrenovatie
Toen de gemeenteraad van Leiden eind vorig jaar ‘groen licht’ gaf voor de renovatie van de atletiekbaan, werd direct als eis gesteld dat alles wel op tijd klaar moest zijn voor de Gouden Spike. Welnu, het heeft menigeen zijn nachtrust gekost, maar alles is onder toezicht van Sportbedrijf Leiden op tijd klaar gekomen. De rondbaan is van een nieuwe onder- en bovenlaag voorzien en  het aantal sprintbanen is uitgebreid van 6 naar 8. Het middenterrein is voorzien van een nieuw drainagesysteem en de aanloopstroken en werpringen zijn ook geheel vernieuwd. Voor de feestelijke opening van het gerenoveerde complex zijn burgermeester en wethouders van Leiden uitgenodigd.

Omlijsting
De organisatie, onder leiding van Harry van Bovene, zorgt niet alleen voor een topwedstrijd, maar ook voor extra’s rond de baan waardoor het voor toeschouwers nog aantrekkelijker wordt. Net als vorig jaar zal er professionele muzikale omlijsting zijn van de wedstrijd. Terug van weggeweest is een springkussen voor de kleintjes. Het aantal ‘horecapunten’ is uitgebreid en nieuw is een sportmarkt waar bedrijven en instellingen hun sportproducten kunnen promoten. Een noviteit op het middenterrein is de toepassing van optische meettechniek bij de langere werpnummers discuswerpen en kogelslingeren. Hierdoor kan het ouderwetse meetlint aan de kant blijven, tenzij er een Nederlands record wordt verbeterd, want dan moet er zelfs een stalen meetlint aan te pas komen.

Een greep uit het deelnemersveld:

* De mannenploeg 4 x 100 meter estafette is al jarenlang een vaste klant in Leiden. In 2002 liepen ze een Nederlands record en mochten daarvoor de Gouden Spike in ontvangst nemen. In 2003 liepen ze zelfs tweemaal in Leiden bij wijze van voorbereiding voor de wereldkampioenschappen in Parijs. Daar verrasten ze de sportwereld met een (uiteindelijk) bronzen medaille. Een ongekende prestatie die in december ook nog eens beloond werd met de uitverkiezing tot Sportploeg van het jaar 2003. Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en Caimin Douglas zullen op 12 juni wederom van de partij zijn. Naast de estafette zullen zij ook individueel uitkomen op 100 of 200 meter. Daarbij krijgen ze tegenstand van snelle Afrikanen, maar ook van jonge Nederlanse atleten die in een felle strijd verwikkeld zijn om als reserve mee te kunnen richting Athene.  Leiden Atletiek heeft met Martijn Ungerer en junior Leomar Davis twee sterke ijzers in het vuur.
Graag hadden we ook weer de vrouwenploeg 4 x 100 meter verwelkomd, maar de internationale atletiekunie gooide deze week roet in het eten. Om de niet al te grote kans op Athene te grijpen zijn zij gedwongen om daags na de Gouden Spike in het Duitse Erfurt te starten.

* Maar liefst drie Nederlandse atleten hebben de Gouden Spike uitgekozen voor hun limietpoging op de 110 meter horden. Marcel van der Westen en Gregory Sedoc kwamen de afgelopen weken al tot 13.60 en 13.61, waar een tijd van 13.54 gevraagd is. Virgil Spier kwam door een blessure nog niet in actie, maar heeft in 2003 13.79 achter zijn naam staan. Vorig jaar won de Amerikaan Chris Phillips die we later terug zagen in de WK-finale in Parijs. Met de Zuid-Afrikaans recordhouder Shaun Bownes (13.26), diens landgenoot Frikkie van Zyl (13.58), de Ierse recordhouder Peter Coghlan (13.30), Braziliaan Marcio da Souza (13.38) en,de Amerikaan Robbie Hughes (13.45), kunnen we spreken van een absoluut topveld op de hoge horden. Er zullen twee series gelopen worden en de beste 8 atleten zullen daarna in een ongetwijfeld spannende finale uitkomen.

* In Hengelo kwamen zowel Arnoud Okken als Lotte Visschers op de 800 meter in de buurt van de limiettijd voor de Olympische Spelen. Okken liep bij de Fanny Blankers Koen Games 1.45.83, waar 1.45.50 vereist voor Athene. Visschers verbeterde haar persoonlijk record in Hengelo tot 2.00.96 en dat is net iets meer dan een seconde boven de limiet. Voor beide atleten wordt in Leiden gezorgd voor tempomakers en tegenstanders van wereldklasse die beide atleten dat extra zetje in de rug moeten geven. In hun kielzog zullen Stefan Beumer en Najla Jaber trachten te profiteren van een snelle wedstrijd en hun persoonlijke records aan te scherpen.

* Polsstokspringer Christian Tamminga zal er op gebrand zijn om zijn Nederlandse record te heroveren. In Hengelo verbeterde Rens Blom het record van Tamminga met één centimeter en bracht het op 5.77 meter.  Maar meer nog dan op het record zal de ex-Bataaf en winnaar van de Gouden Spike 2001 mikken op een hoogte van 5.70 meter die hem naar Athene zou brengen.

* Met Lieja Tunks-Koeman en Rutger Smith heeft Nederland twee kogelstoters die internationaal aan de weg timmeren. Beide atleten verzekerden zich al van een ticket voor Athene en zijn de afgelopen jaren ‘vaste klanten’ in Leiden. Lieja Tunks’ stoot van 18.68 meter werd vorig jaar beloond met de Gouden Spike. Rutger Smith kwam in Hengelo tot 20.39 en zal daar in Leiden nog wel wat centimeter aan toe willen voegen. Bij het discuswerpen is de blonde reus nog niet gekwalificeerd voor de Spelen. Daarvoor is een afstand van 64.60 meter vereist. Met een persoonlijk record van 64.69 moet Smith daartoe in staat geacht worden. De Pool Andrzej Krawczyk (persoonlijk record 63.67 meter) en de Canadees Jason Tunks (67.88) zullen hem in ieder geval goed partij kunnen geven. 

* Opmerkelijk is de prestatiecurve van Debby van der Schilt bij het kogelslingeren. Vorig jaar opende de Groningse de 32e Gouden Spike met een Nederlands record met 61.15 meter. Die afstand heeft ze sindsdien een aantal maal weten te verbeteren en onlangs op 65.79 meter gebracht. Een nieuwe verbetering zou haar aardig in de buurt van de Olympische limiet van 67.50 meter brengen en dat zou een daverende start van de 33e Gouden Spike betekenen.

Programma
De wedstrijden om de Gouden Spike beginnen om 10.30 met het kogelslingeren vrouwen. Om 12.00 uur zal het loopprogramma starten met de 400 meter horden. Na de opening om 12.45 zal het programma voortgezet worden met estafetteraces over 4 x 100 en 4 x 400 meter. Nieuw op het programma is een 3000 meter steeple chase om 16.30 uur.  Tegen 17.30 uur zal bekend worden wie naar huis gaat met de 33e Gouden Spike.
Mede door ondersteuning van de gemeente Leiden en diverse sponsors is de toegang tot dit atletiekspektakel ook dit jaar weer gratis! Sportpark De Leidse Hout vindt u aan de Anthony Duycklaan op de grens van Leiden en Oegstgeest.

Meer informatie over het programma en de deelnemers staat u op de website van Leiden Atletiek.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×