Wireless Leiden nu ook in Oegstgeest

Wireless Leiden heeft haar draadloze computernetwerk uitgebreid naar een groot deel van Oegstgeest. Dat werd mogelijk dankzij de bouw van knooppunten op de Lijtwegflat en de zorgcentra Rustenborch en Hofwijck. Vrijwilligers uit Oegstgeest en Leiden hebben de afgelopen dagen hard gewerkt aan de antenneopstellingen.

“De knooppunten zijn bijna operationeel”, aldus Erik Rorsch, een van de initiatiefnemers van Wireless Oegstgeest. “We leggen er nu de laatste hand aan en dan is er ook hier draadloos Internet”.

Overigens is het netwerk voor meer dan alleen Internet geschikt. Gebruikers kunnen ook onderling direct met elkaar communiceren, zonder dat er Internet aan te pas komt. Dat is bijvoorbeeld voor zorgcentra en scholen interessant. Hun computernetwerken kunnendan met een zogenaamde VPN, een soort van beveiligde tunnel over het Internet, aan elkaar gekoppeld worden.

“Met zo’n draadloze verbinding is er, zoals bij elke verbinding, kans op uitval. In dit geval is de kans iets groter dan bijvoorbeeld bij een ADSL-verbinding, maar draadloos is (daarentegen) veel goedkoper en sneller. Door deze twee mogelijkheden te combineren is het mogelijk een goedkope, betrouwbare en doorgaans snelle verbinding op te zetten”, zegt EmielWitteman, enthousiast systeembeheerder van Rustenborch en Wijckerslooth. “Wij hebben overwogen zelf een directe draadloze verbinding op te zetten, maar stuitten toen op twee problemen. Ten eerste was er geen zichtverbinding tussen Rustenborch en Van Wijckerslooth en Hofwijck. De hoge bomen van het bos van Wijckerslooth zouden waarschijnlijk de draadloze verbinding teveel storen. Ten tweede willen we in de nabije toekomst meerdere (kleine) locaties kunnen laten communiceren met het centrale netwerk. De dekking die Wireless Leiden en Oegstgeest bieden is nooit met een eigen draadloos netwerk te realiseren”.

Wireless Leiden hoopt op meer vrijwilligers en sponsoren om het netwerk verder uit te bouwen. Geinteresserden kunnen in het geval van oegstgeest een e-mail sturen naar oegstgeest@wirelessleiden.nl.

Advertentie

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×