Van den Berg: bouwvergunningen soms duur, soms goedkoop

Als het gaat om het aanvragen van een lichte bouwvergunning, zoals voor een dakkapel van zo’n 10.000 euro, zou Leiden in de lijst met duurste gemeenten de vierde plaats innemen. Dat concludeert raadslid Marije van den Berg van de PvdA. De Vereniging Eigen Huis (VEH) deed onlangs een onderzoek naar het aanvragen van bouwvergunningen, maar liet Leiden buiten beschouwing. Uit nieuwsgierigheid zocht Van den Berg daarom ook uit hoeveel iemand aan vergunningen kwijt is, als diegene een nieuwbouwhuis van 130.000 euro wil laten bouwen. Het zal de aanvrager 2353,75 euro kosten; zo’n 500 euro onder het gemiddelde, dat de VEH berekende.

“Ik begrijp er niets van dat Leidse ambtenaren bij een grote vergunning veel goedkoper kunnen werken dan hun collega’s in andere gemeenten, maar bij een lichte vergunning weer duurder zijn”, schrijft Van den Berg. “Ik kan me prima vinden in het uitgangspunt dat de kosten voor een vergunning de kosten voor het verwerken ervan, moeten dekken. Maar dat betekent niet dat de gemeente niet haar uiterste best moet doen om dat dan zo efficent en dus goedkoop mogelijk te doen. Blijkbaar valt er in Leiden nog best wat te winnen!”

Van den Berg baseert haar berekeningen op gegevens van het Servicepunt Bouwen en Wonen, dat volgens haar “razendsnel” reageerde.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×