Ontwerpwedstrijd rondom voormalig EWR/Slachthuisterrein

Op het voormalige EWR/Slachthuisterrein aan de rand van het centrum van Leiden start binnenkort de verkoop van 350 kavels in particulier opdrachtgeverschap voor aaneengesloten bebouwing. Dit is het grootste aantal beschikbare kavels voor particulier opdrachtgeverschap op een binnenstedelijke locatie in Nederland. Om het debat rond particulier opdrachtgeverschap te stimuleren en de toekomstige bewoners te informeren over de mogelijkheden van het bouwen van een eigen huis, wordt op 6 september de prijsvraag BOUWMIJ! uitgeschreven. De Prijsvraag is een initiatief van de Gemeente Leiden en Woningcorporatie Portaal en wordt georganiseerd door RAP Architectuurcentrum.

De opgave voor de openbare prijsvraag BOUWMIJ! is het ontwerpen van een grondgebonden woonhuis voor een particuliere opdrachtgever in het midden prijsklasse segment. Het doel van de prijsvraag is om een informatieve brug te slaan tussen architect en bewoner. Architecten (en ontwerpers) worden uitgedaagd om zowel de architectonische als financiële mogelijkheden – binnen de gestelde randvoorwaarden – aan de aspirant bewoners te laten zien. De toekomstige bewoner wordt op deze wijze geïnformeerd over de mogelijkheden van een droomhuis. Voor de architect is dit een unieke kans om contact te leggen en een directe reactie op zijn ontwerp te krijgen. De toekomstige bewoner kan de uiteindelijke opdrachtgever van de architect worden.

Architecten, interieur architecten, stedenbouwkundigen, studenten van TU en academie van bouwkunde, vormgevers en kunstenaars in Nederland worden uitgenodigd mee te doen aan deze prijsvraag. Onder de winnaars is een totaal van € 6.000,- aan prijzengeld te verdelen. Vanaf 6 september is het prijsvraagprogramma van BOUWMIJ! te downloaden via www.rapsite.nl. Inschrijven kan van 6 september tot 18 oktober en de uiterlijke inleverdatum voor de ontwerpen is 25 oktober. De prijsuitreiking zal op 18 november plaatsvinden in het ‘Huis van Noord’ te Leiden. Van de inzendingen wordt in het ‘Huis van Noord’ een overzichtstentoonstelling gemaakt, die later verplaatst wordt naar het bewonersinformatiecentrum, waar ze dienen als voorbeeld voor toekomstige bewoners.

Het stedenbouwkundig ontwerp voor het voormalige EWR/Slachthuisterrein is gemaakt door architectenbureau MVRDV. Naast hoogbouw en sociale woningbouw richt het ontwerp zich met name op een nieuwe manier van vormgeven van vrij uit te geven kavels. De toekomstige bewoner kan niet alleen zijn eigen huis bouwen maar door toevoeging van een gezamenlijke parkeergelegenheid onder de woningen, bepaalt hij ook grotendeels de indeling van de autoluwe openbare ruimte.

Meer informatie over het EWR/Slachthuisterrein is te vinden op www.leiden.nl onder ‘projecten’.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×