Foto: Ed Wahlbeem.

Woning in Van Hogendorpstraat gekraakt

Zondagmiddag hebben enkele studenten en werkende jongeren met hulp van de Kraakgroep Leiden de woning aan de Van Hogendorpstraat 32 in Leiden Noord gekraakt. Een mengeling van studenten en werkende jongeren wil in het pand gaan wonen. Volgens de krakers stond het pand al anderhalf jaar leeg. De woningen aan de Van Hogendorpstraat staan overigens op de nominatie om gesloopt te worden.

Direct na de kraakactie belden de krakers de politie. Dit gebeurt in de eerste plaats omdat dan voor iedereen duidelijk is dat de krakers “huisvrede” genieten. Een tweede reden is dat men er openlijk uit wil komen dat leegstaande panden in gebruik worden genomen. Volgens de krakers reageerde de politie in eerste instantie zeer geagiteerd.

Het pand aan de Van Hogendorpstraat werd anderhalf jaar geleden verlaten na een brand. Net als in een groot gedeelte van de wijk was ook hier sprake van ’tijdelijke bewoning’ door kraakwachten. De panden, eigendom van woningcorporatie Portaal, maken onderdeel uit van het wijkontwikkelingsplan voor Leiden Noord en moeten in dat kader gesloopt gaan worden. Portaal heeft daarom zowel via antikraakbureau Ad Hoc als via studentenhuisvester SLS mensen tijdelijk in de panden gehuisvest. Daarnaast stond het nu gekraakte pand onder toezicht vanHomewatch, een landelijke organisatie gespecialiseerd in het ‘oplossen van leegstandsproblematiek.’

De Kraakgroep Leiden schrijft in een verklaring het onbegrijpelijk te vinden dat een woningcorporatie met medeweten van de gemeente Leiden gebruik maakt van antikraakbureau’s, waaronder dus ook de SLS, en organisaties die toezicht houden op leegstaande gebouwen. “Op grote schaal worden huurders (met name jongeren) op absoluut ondoorzichtige wijze aan tijdelijke woonruimte geholpen waarbij gebruik wordt gemaakt van contracten die op geen enkele wijze normale huurdersrechten respecteren. Daarbij komt dat ‘antikraak’ een misleidend woord is. Tegenover deze ‘nette’ vorm wordt kraken neergezet als illegale vorm van tijdelijke bewoning, terwijl zowel krakers als anti-krakers normale woonrechten worden ontzegd. Een belangrijk verschil is echter wel dat krakers zich niet afhankelijk van woninginstanties wensen op te stellen en zich strijdbaar opstellen tegen bovengenoemde misstanden”.

Leiden hogendorpkraak


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×