De krakers hebben vanmorgen het pand aan de Van Hogendorpstraat ontruimd. Vervolgens togen ze met huisraad en al naar het kantoor van Portaal waar een demonstratie werd gehouden. Op de foto directeur Lex de Boer van Portaal in gesprek met woordvoerder David van de Kraakgroep Leiden. (Foto's: Ed Walbeehm).

Krakers demonstreren tegen antikraakbureau en Portaal

Vanmorgen hebben leden en sympathisanten van de Kraakgroep Leiden bij het gekraakte pand aan de Van Hogendorpstraat 32 geprotesteerd tegen Portaal en antikraak-bureau Ad Hoc uit Den Haag. “De actie luidt het begin in van een langere campagne tegen het fenomeen antikraak, en de problemen in de sociale woningbouw,” zo laat de Kraakgroep weten.

De krakers verzamelden vanmorgen om 10.00 uur bij het kraakpand dat op last van de rechter uiterlijk vandaag ontruimd moet worden om onder het motto ´Wonen is een recht, stop het machtsmisbruik van Portaal en Ad Hoc´ actie te voeren tegen de woningnood.

Om de mensen uit de buurt, zowel oud-bewoners als kraakwachten, bij de actie te betrekken heeft de Kraakgroep brieven en posters in de buurt verspreid. Volgens de Kraakgroep heeft dat tot spanningen geleid tussen het antikraak-bureau en de kraakwachten die door Ad Hoc in de woningen zijn gezet. “Het op grote schaal inzetten van jongeren als antikrakers betreft een ernstig misbruik van hun zwakke positie als woningzoekenden. De contracten en huisreglementen die Ad Hoc hanteert zijn er bovendien op gericht het leven van de antikraker op asociale wijze te controleren,” zo schrijft de kraakgroep in de brief die in de wijk is verspreid.

De Kraakgroep Leiden heeft ook forse kritiek op Portaal. Deze woningbouwcorporatie moet in het belang van huurders met een zwakke positie werken en had nooit in zee mogen gaan metantikraakbureau’s als Ad Hoc. Wettelijk gezien mogen zij dit volgens de krakers ook niet.

Leiden hogendorpkraak


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×