De waltoren "Oostenrijck" aan de Jan van Houtkade is komend weekend een van de opengestelde verdedigingswerken.

Dit weekend Open Monumentendagen

Komend weekend vinden de Open Monumentendagen weer plaats. Het thema is dit jaar ‘Verdediging en verzet’. Het programmaboekje is gratis verkrijgbaar bij de VVV, in het stadhuis, het Stadsbouwhuis en de Leidse musea en bibliotheken. Alle informatie is ook te vinden op de Leidse internetsite van de Open Monumentendagen. Er zijn dit jaar 28 panden in Leiden opengesteld, waaronder de muurtoren ‘Oostenrijk’ aan de Jan van Houtkade. Dit is de laatst overgebleven middeleeuwse toren van de 33 die er ooit rond Leiden stonden. Ook het Gravensteen is geopend en een kijkje in de cellen behoort dan ook tot de mogelijkheden. Daarnaast mag natuurlijk de twaalfde-eeuwse Burcht niet gemist worden.

Speciaal voor deze Open Monumentendagen is er ook een korte film gemaakt, waarin vier Leidenaren hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog vertellen. De film is doorlopend te zien in de B&W-kamer van het stadhuis.

De Open Monumentendagen richten zich niet alleen op verdedigingswerken, maar ook op herinneringen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het Academiegebouw staat bijvoorbeeld symbool voor het verzet van de Leidse universiteit, terwijl in het Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg onderduikers zich tussen de opgezette dieren schuil hebben gehouden.

De Open Monumentendagen zijn niet alleen leuk voor volwassenen, ook voor kinderen is er veel te doen. Daarom is er een gratis kindermonumentengids verkrijgbaar. Kinderen kunnen tevens meedoen aan een circuit van ridderspelen, zoals schildschieten en het kastelenspel.

Jeugdtheater Fez verzorgt meespeelvoorstellingen waarin kinderen van zes tot tien jaar samen met ridder Joost de Burcht gaan veroveren. De jeugdactiviteiten worden zaterdagmiddag om ongeveer kwart over één op de Burcht ingeluid door burgemeester Henri Lenferink en wethouder Alexander Geertsema. Dit gebeurt op een heel speciale, nog geheime, manier.

Ook in de regio is het thema ‘Verdediging en verzet’ actief opgepakt, zoals in Leiderdorp waar een fietsroute langs herinneringen aan de Romeinse voorgeschiedenis voert en langs de Spaanse schansen tijdens het beleg van Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×