"LVC biedt extreem-rechts een podium"

Aanstaande dinsdag speelt de Oostenrijkse band Der Blutharsch in het muziekcentrum LVC te Leiden. Dat leidt tot grote verbazing bij de stichting De Fabel van de illegaal en Anti Fascistische Aktie Nederland. Volgens deze organisaties is Der Blutharsch namelijk een “uitgesproken extreem-rechtse band, die openlijk flirt met nazi-occultisme”. Ook nadat het LVC werd gewezen op de extreem-rechtse achtergrond van de band, zou het LVC geen redenen hebben gezien om het optreden af te zeggen. Het LVC vindt dat het optreden van de band valt onder de artistieke vrijheid.

Der Blutharsch is gegroepeerd rondom de Oostenrijker Albin Julius. Die toonde zich eerder fan van de Oostenrijkse rechts-extremist Jörg Haider: “Haider maakte statements die de regering eerder had moeten nemen”, aldus Julius. Tijdens concerten wordt Julius muzikaal bijgestaan door onder andere de rechts-extremist Douglas Pearce van de nieuw-rechtse darkwave-band Death in June en de sociaal-darwinist Boyd Rice, die openlijk flirt met nazisme. Ook wordt Julius tijdens concerten geassisteerd door ex-Death in June-lid Ian Read.

Door extreem-rechtse bladen wordt Der Blutharsch omschreven als “een van de radicalere bands uit de scene, die openlijk flirt met het nazi-occultisme”.

Der Blutharsch dweept volop met nazi-esthetiek, vindt Anti Fascistische Aktie Nederland. “Zo bestaat het bandlogo uit de Sig-rune, beter bekend als het SS-teken, en worden op de website van de band allerlei producten met daarop de Sig-rune aangeboden”, meent de groep. Verder zou op de cd Der Sieg des Lichtes ist des Lebens heil het schilderij Die Slacht in Teutoburgerwalde van nazi-kunstenaar Werner Peiner worden gebruikt. Der Blutharsch zou ook in één van hun nummers de eerste vier zinnen uit het Marschlied van de Hitler-Jugend gebruiken.

“Door een podium te bieden aan Der Blutharsch ontstaat er een gedoogcultuur waarbij het gebruik van nazisymboliek door bands als normaal wordt beschouwd”, menen de stichting De Fabel van de illegaal en Anti Fascistische Aktie Nederland. “Niet voor niets heeft de Duitse overheid in maart 2003 een concert van Der Blutharsch verboden, omdat de band extreem-rechtse opvattingen heeft. Het LVC vindt blijkbaar dat het bedrijven van extreem-rechtse politiek valt onder de artistieke vrijheid. In onze ogen dient het LVC een dergelijke band geen podium te bieden”.

Leiden blutharsch


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×