Kraakgroep Leiden bezet panden aan Stationsplein

9

Gisteren heeft de ‘Kraakgroep Leiden’ twee panden aan het Stationsplein gekraakt. De gekraakte winkelpanden stonden volgens de krakers al geruime tijd leeg. “Voorzover we na konden gaan, stonden de ruimtes te koop noch te huur,” aldus de krakers. “Er bestonden kortom geen plannen voor de nabije toekomst”.

De krakers willen in de panden alsnog het project ‘De Zandbak’ vestigen. Afgelopen zomer werd daarvoor een pand gekraakt aan de Herenstraat. De krakers verloren toen echter een kort geding en moesten de winkelruimte verlaten in verband met een nieuw te vestigen kapperszaak. “De verbouwing die eigenaar Brandt, door het niet bestaande aannemingsbedrijf van zijn schoonzoon Van Wijngaarden, zei te moeten uitvoeren is echter nog steeds niet van start,” zo laat de Kraakgroep in een verklaring weten.

Delen

9 reacties

 1. Waakzaam Leiden op

  Ik ben hier falikant tegen en dat mensen ook nog begrip kunnen opbrengen voor dit soort kraakacties geeft aan hoever het normbesef van het Nederlandse volk is afgezakt. Dus als jullie kraakgroep gedurende langere tijd geen gebruik maakt van jullie fiets of auto, dan mag ik die zeker ook komen “lenen” ? Het vage project “De Zandbak” (“iets” met computers die op open source software draaien), dat als zogenaamde legitimatie wordt gebruikt voor de kraak acht ik niet serieus. Daar bestaan namelijk de talloze afdelingen van de HCC voor (de vereniging van computergebruikers, ook Leiden heeft een afdeling). Die hebben bijvoorbeeld een Unix gebruikersgroep (Linux, FreeBSD en andere open source software). Jullie zoeken dus gewoon een legitimatie voor je illegale gedrag. Ga liever iets nuttigs doen. Bijvoorbeeld: zet je in als vrijwilliger voor de VVV Holland Rijnland, die nu niet op zondag kan open zijn (zie elders op Sleutelstad).

 2. Roeland van Wely op

  Aan fietsen en auto’s geen gebrek, aan betaalbare woonruimte wel. Elke vorm van speculatie met grond/huizen of kantoren dient keihard aangepakt te worden en is naar mijn mening moreel verwerpelijk. Ik wens de kraakgroep veel succes.

 3. het is zonde om panden die leeg staan niet te benutten, zeker in een tijd waarin er veel ruimtetekort is. of bouw er nieuwe woningen voor in de plaats of laat het toch lekker gekraakt zijn, zolang het maar gelukkig bewoond wordt!! 

 4. Ik ben helemaal tegen het kraken van andermans eigendommen. Als iets leeg staat is dat vaak de schuld van gemeentelijke instellingen. Het wijzigen van bestemmingsplannen en het het aanvragen van bouwvergunningen duurt vaak zo lang dat het lijkt alsof panden onnodig leegstaan. Dus ga werken en koop zelf een woning om in te wonen en profiteer niet van anderen. Just do the right thing en val niemand lastig.. 

 5. gerard van hees op

  ik zou tegen de anonieme persoon Waakzaam Leiden (een ronkende naam trouwens) willen zeggen, probeer ook eens te begrijpen waarom mesnen dit doen. Vindt u het dan wel verantwoord dat allerlei panden maar leegstaan. De eigenaren hadden het ook aan kunnen bieden aan een groepering voor gebruik, of aan het publiek, bijvoorbeeld een stiltecentrum voor een spritueel intermetzo in het drukke stadsbestaan? Dan was het zeker niet gekraakt. Ik ben blij dat er nog burgers zijn die druk op de ketel zetten bij eigenaren van vastgoed die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Het maatschappelijk middenveld heeft in dezen wel haar verantwoordelijkeheid genomen. Overigens waakzaam waartegen?

 6. He tom je hebt gelijk dat het vaak lang duurt een bouwvergunning maar wil dat zeggen dat je het pand dan maar moet laten verrotten en dus leeg laten staan? NEE er is flinke woning nood en de huurprijzen zijn extreem hoog, als je er toch niks mee doet waarom dan niet kraken.dan word je pand teminste gebruikt. En veel mensen kraken niet omdat ze geen baan hebben ofzo, ze doen dit om woningnood duidelijk te maken aan huisjesmelkers. DUS! KRAKEN GAAT NOG HEEL LANG DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Je bent nu offline