Marnix Norder verruilt Provinciehuis voor Haags stadhuis

6

Per 7 oktober 2004 legt Marnix Norder zijn functie als gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland neer. De PvdA-fractie van de gemeente Den Haag draagt hem voor als wethouder ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing. Marnix Norder is vijf jaar lang gedeputeerde geweest en had o.a. Mobiliteit, streekplan West en Bestuurlijke Zaken in zijn portefeuille.

Norder was de afgelopen jaren vaak in het nieuws. Vooral mobiliteit was een speerpunt voor Norder die zich een warm pleitbezorger toonde voor de aanleg van de RijnGouweLijn. Ook drukte hij er een gratis busdienst van het transferium in Leiden naar Den Haag door. In 2003 was Norder lijsttrekker voor de Pvda bij de statenverkiezingen.

Delen

6 reacties

 1. De overstap van mister RijnGouweLijn (Nee, van mij hoeft die lijn er niet te komen) naar de gemeente Den Haag is wat mij betreft daarom (De RGL die al gedoemd is te mislukken, maar dhr. Norder zijn prestigeproject is) heel goed.

  De overstap gaat de burger in Zuid-Holland echter geld kosten omdat Norder als wethouder minder geld gaat verdienen dan als gedeputeerde. Ik stel voor dat de provincie en de PVDA de burger een goed voorbeeld geven en Norder zijn wachtgeld van de provincie aan de burgers teruggeeft. De PVDA’ers zijn toch op dit moment de grootste schreeuwlelijken over de kabinetsplannen?

 2. Goed voor Norder natuurlijk dat hij voor zo een functie gevraagd wordt. Proficiat dus. En het is een uitstekend bestuurder, dus hij gaat het vast goed doen ook nog.

  Maar ik vraag me na het bericht ook af wat kiezers ervan vinden dat hun volksvertegenwoordiger al na anderhalf jaar zijn functie opgeeft. O wacht, ik was zelf 1 van die kiezers. En een gekozen volksvertegenwoordiger moet gewoon zijn werk afmaken. Het is geen “gewone baan”, we hebben het hier over een vertrouwensband tussen kiezers en gekozene (ja, ik weet dat dit ouderwets klinkt – jammer dan).

  Tenzij er natuurlijk zwaarwegende factoren zijn. Dat Norder de enige is die deze taak kan vervullen bijvoorbeeld. Of grote problemen op provinciaal niveau, zodat het beter is dat hij daar zijn functie aan een ander geeft. Maar uit onderstaand artikel (met citaatje) op denhaag.nl blijkt in ieder geval dat laatste niet.

  Wethouder worden van een stad als Den Haag is een schitterende kans. Maar als je je dus kandidaat stelt voor Provinciale staten - vervolgens gekozen wordt – en dan ook nog Gedeputeerde wordt, dan weet je je (ten minste moreel) vastlegt voor de HELE periode. Ook dat hij al sinds 1994 in PS zit is geen argument, want ik heb in de verkiezingscampagne niemand horen zeggen “ik garandeer mijn aanwezigheid slechts voor de eerste anderhalf jaar”.

  En dus heb ik nu een beetje spijt van mijn stem. Niet dat Marnix zich daar veel aan gelegen zal laten liggen, schat ik zo (;-).

  WK

  PS het is in Leiden alweer een tijd stil: wordt het (althans statistisch) niet weer eens tijd dat een raadslid zijn functie neerlegt ? (:-)))

   

   

  op http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=35983:

  “Marnix Norder (39) gaf aan het een eer te v! inden vo or deze functie te zijn gevraagd. “Het is een moeilijke afweging geweest. Ik realiseer mij dat ik wel wat achter laat bij de provincie maar ik draag met vertrouwen het werk over aan mijn fractiegenoten en zie uit naar een boeiende en inspirerende werkomgeving.”

 3. Chris de Waard op

  “PS het is in Leiden alweer een tijd stil: wordt het (althans statistisch) niet weer eens tijd dat een raadslid zijn functie neerlegt ? (:-)))”

  Of een wethouder? Ze zoeken nog een opvolger voor Marnix en er wordt al heel wat afgegist op het Leidse stadhuis 🙂

 4. Waakzaam Leiden op

  In reactie op Chris: ik weet niet. Misschien Dick Wijfje. Die is namelijk al uit de raadscommissie Sociale Infrastructuur verdwenen, waarschijnlijk omdat het “sociale gezicht” van de PvdA daar niet best uit de verf kwam. Zo was de standpuntbepaling van de PvdA/ Dick Wijfje bij de VVD-motie over de dak- en thuislozentoeslag volstrekt onduidelijk en ook bij andere onderwerpen kwam zijn bijdrage niet goed uit de verf.

 5. Beetje laf om een bijdrage te plaatsen zonder je naam te vermelden. In ieder geval neem ik kritiek altijd een stuk minder serieus op die manier.

 6. ff nadenken. Misschien Lodewijk de Waal. Anders dhr. Tuyl van Serooskerken van het hoogheemraadschap Rijnland, die is daar toch net weg. Tolpoort Tineke (Netelenbos) misschien, De Haarlemmermeer ligt bijna deels in Zuid-Holland Iemand nog meer suggesties?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline